Yapısal değişme altında para talebi: Türkiye örneği
Money demand under structural breaks: A case of Türkiye
- Tez No: 363769
 - Danışmanlar: PROF. DR. SACİT ERTAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
 - Anahtar Kelimeler: İçsel yapısal kırılmalar, para talebi, para politikası, Türkiye
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Uludağ Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Para talebi düzeyinin ve sonuçlarının iyi anlaşılması para politikasının belirlenmesinde yol gösterici olmaktadır. Bu çalışma hem birim kök sınamaları ve hem de model çözümlemesi kapsamında yapısal kırılmaları dikkate alarak para politikası araçlarının seçiminde önemli olan para talebi kararlılığını 1987-2012 dönemi çeyrek yıllık verilerini kullanarak incelemektedir. Çalışmada para talebi, gayri safi yurtiçi hâsıla, Merkez Bankası bono indirim oranı, enflasyon ve döviz kuruna ait gözlemler kullanılmıştır. Para talebine yönelik çalışmalar birçok ülke için çok kapsamlı olmasına karşın Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmalar, özellikle içsel yapısal kırılmaya olanak tanıyanlar, sınırlıdır. Çalışma para talebi istikrarını yapısal kırılmaya olanak tanıyan almaşık teknikler kullanarak dikkate almaktadır.
Özet (Çeviri)
Understanding the level and consequences of money demand is determinant to establish monetary policy. This research examines stability of money demand that is important to decide monetary policy devices by using quarterly data from 1987 to 2012 through unit roots testing and model analysis with structural breaks. It uses observations on money demand, gross domestic product, bond discount rate by Central Bank, inflation and foreign exchange rate. Although the literature covering most countries on money demand is highly comprehensive, there are a limited number of studies on Turkey in this area, especially with internal structural breaks. This research studies stability of money demand by using alternative techniques that can lead to structural breaks. Keyword: Endogenous Structural Breaks, Money Demand, Monetary Policy,Türkiye