Endüstriyel atık yönetimi ve tüdemsaş örneği
Industrial waste management and tudemsas example
  1. Tez No: 363953
  2. Yazar: CUMALİ AFŞİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Atık Yönetimi, TÜDEMSAŞ, Waste, Waste management, TUDEMSAS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Atık Yönetimi, evsel, tıbbi ve tehlikeli ve tehlikesiz atıkların minimizasyonu, kaynağında ayrı toplanması, ara depolanması, gerekli olduğu durumda atıklar için aktarma merkezleri oluşturulması, atıkların taşınması, geri kazanılması, bertarafı, geri kazanım ve bertaraf tesislerinin işletilmesi ile kapatma, kapatma sonrası bakım, izleme-kontrol süreçlerini içeren bir yönetim biçimidir. Bu çalışmada atık yönetimi ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş (TÜDEMSAŞ) Genel Müdürlüğünün atık yönetimi konusundaki durumu incelenmiştir. Şirkette yılda yaklaşık 12000 ton atık oluşmaktadır. Aynı şekilde demiryolları sanayine hizmet vermekte olan benzer büyüklükteki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş (TÜLOMSAŞ) de ki yıllık atık oluşum 3000 ton civarındadır. TÜDEMSAŞ' ta ki atıkların, % 90'ı metal atıklardan kalan kısmı ise evsel katı atık, kâğıt, cam, plastik, pil, tükenmez kalem, kartuş, toner, bilgisayar parçaları, kuru talaş parçaları, ahşap parçalar, hurda demir parçaları, üstübüler, tehlikeli atık yağlar vb. atıklardan oluşmaktadır. Bu kapsamda şirkette atık yönetimi konusunda mevcut durum incelenmiş ve 2872 sayılı Çevre Kanununa uygun olmayan bir takım eksiklikler tespit edilmiştir. Bu denli büyük atık oluşumunun yaşandığı bir kurumda atık yönetiminde yaşanacak eksiklikler, çevre açısından ciddi riskler oluşturacaktır. Buna göre TÜDEMSAŞ Genel Müdürlüğünde tespit edilen eksiklikler için yapılan öneriler: 1. Filtre pres kullanılarak boya çamurlarının susuzlaştırılması ve elektrostatik boya tabancaları kullanılarak atık miktarının azaltılması 2. Asetilen üretimi sonucu oluşan sönmüş kireç atıklarının geçici depolanması ve susuzlaştırılması için kireç çöktürme havuzu inşası, 3. Tehlikeli atık geçici depolama alanı inşasıdır.
Özet (Çeviri)
Waste management is a form of management including to minimize hazardous and non-hazardous domestic and medical wastes, collecting them selectively at their source, to store, to create transferring centers if it necessary, to transport the wastes, to recycle, to disposal, to operate recycling and disposal facilities and closing, post-closure care and monitoring and control. In this study; the contaminant management and the situation of General Management of Turkey Railway Machines Industry Incorparated Company (TUDEMSAS) regarding the contaminant management were inspected. About 12.000 tons of contaminant is produced in the company per year. Turkey Locomotive and Engine Industry Incorparated Company, which serves in the railway industry and almost is in the same size with TUDEMSAS , produces about 3.000 tones of contaminat per year. 90% of contaminants of TUDEMSAS consist of metals and the rest of the contaminants consist of solid domestic wastes, paper, glass, plastic, batteries, pens, toner, cartridge, computer pieces, wood shavings, wooden pieces, juck metal pieces, dangerous waste oils etc. In this respect the present situtation of contaminant management of the company was inspected and a certain number of deficiencies which are not suitable with the Environmental Law/ Number 2872 were detected. Possible drawbacks regarding the contaminant management in a company which produces such big amount of waste will constitute serious risks for the environment. In the light of this situation; here are the suggestions for the deficiencies which were detected in TUDEMSAS; 1. Using Filter Press in order to dewater the dye muds and using eletrostatic paint spray guns in order to decrease the amount of waste. 2. Storing the waste of extinguished lime ,which were formed after the process of acetylene production, temporarily and building a lime precipitation pools in order to dewater this waste of extinguished lime. 3. Building an area for temporary storage of dangerous contaminants.