Sultan sazlığı'nın (Kayseri) çevre jeolojisi
Environmental geology of the Sultan marshes (Kayseri̇)
- Tez No: 363957
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre jeolojisi, çevre kaynakları birimi, hidrojeoloji, jeoteknik, ekoloji, Environmental geology, environmental resources unit, hydrogeology, geotechnics, ecology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sultan Sazlığı, Orta Anadolu'nun güneyinde ve Orta Toroslar' ın kuzeyinde yer alan Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biridir. Bu alan Kayseri ilinin Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içerisinde yer almakta ve Kızılırmak Havzası'nın en güneyinde bir alt havzayı temsil etmektedir. Sulak alanlar ekosistemlerin kalbidir. Bu alanların korunması ve yönetimi çevre mühendisliğinin önemli uğraşı alanlarından biridir. Sultan Sazlığı Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi'nin 'A sınıfı Sulak Alanlar ' listesine koyularak koruma altına alınmıştır. Sunulan çalışmada Sultan Sazlığı'nın oluşumu, bölgesel ve yerel jeolojisi, çevre jeolojisi, bölgenin doğal riskleri, arazi yeteneğinin değerlendirilmesi, günümüzdeki arazi kullanımı ve bu bilgiler çerçevesinde geleceğe yönelik bölgesel planlaması değerlendirilmiştir. Çevre jeolojisi kapsamında öncelikle Sultan Sazlığı ve dolayının çevresel sistemleri tanımlanmıştır. Bu sistemler başlıca Sultan Sazlığı Ova Sistemi, Erciyesdağı Volkanik Sistemi, Toros Dağları Sistemi ve İnsan Faaliyetleri Sonucu Değişime Uğramış Sistem olup, ayrıca her sistemi karakterize eden çevresel birimler ayırtlanmıştır. Böylece, 30 çevresel birim genel ve jeoteknik-mühendislik özellikler ile doğal riskler açısından tanımlanarak bu birimlerin arazi yetenek değerlendirmeleri yapılmıştır. Arazi yetenek değerlendirmesi on adet arazi kullanım biçimi gözetilerek gerçekleştirilmiştir. Sunulan bilgiler ışığında, günümüzdeki arazi kullanım biçimlerine dair bilgiler gözden geçirildiğinde, yeni bir planlamaya ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca Sultan Sazlığı Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi'nin 'A sınıfı Sulak Alanlar ' listesine koyularak koruma altına alınmasına dair önlemlerin yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Sunulan çalışma gözetilirse, Sultan Sazlığı'nın daha kapsamlı olarak yeniden değerlendirilmesine ve ayrıca korunmasına katkıda bulunmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Sultan Marshes, which is located to the southern part of the Central Anatolia and northern of the Central Taurus, is one of important wetlands of Turkey. It is located also within the boundaries of Develi, Yahyalı and Yeşilhisar districts of Kayseri Province and represent one of the southern most sub-basin of the Kızılırmak Basin. Wetlands are the heart of the ecosystems. The protection and management of these areas is the one of major field of application of the enviromental engineering. It has been added to the list of 'A class of wetlands' in the framework of the International RAMSAR Convention and it has been taken also under protection. In the presented study, the formation of the Sultan Marshes, regional and local geology, environmental geology, natural risks of the region, assesment of the land-use capability, the present land-use in the frame of these informations, and regional planning in the future have been evaluated. First of all, environmental systems of the Sultan Marshes and surroundings have been defined in the context of environmental geology. These systems are mainly the Sultan Marshes Plain System, Erciyesdagh Volkanic System, Taurus Mountains System and Man-made or Antropogenic System. Environmental units of each system separated from each other. Thus, land-use capabilities of 30 environmental units have been evaluated in relation to general properties, geothecnical-engineering characteristics and natural risks.The evaluation of land-use capability have been carried out on the basis of ten land-use forms. In the light of the presented study, after revising informations on the present land-use practices, it is understood that a newplanning is necessary to put forward. In addition, it is concluded that the precautions on the Sultan Marshes, which is 'A class of wetlands' in the framework of the International RAMSAR Convention, are not enough to protect the Wetland. Looking after the presented study, it is possible to contribute on these evaluation in detail and also protection of the Sultan Wetland.