Kömür özelliği değişiminin termik santral verimine etkileri
The effect of the coal quality variation in the thermal power plant
  1. Tez No: 151224
  2. Yazar: UĞUR TEKİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEVLÜT KEMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Termik Santral, Harmanlama-Homojenizasyon, Coal-Based Thermal Power Plant, Lignite Combustion, Homogenisation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
II ÖZET Fosil kökenli düşük ısıl değerli linyitler, termik santral kazanlarında yakılmaktadır. Termik santral kazanlarında temel amaç; sürekli, kaliteli ve verimli ısı enerjisi üretimidir. Sürekli, kaliteli ve verimli ısı enerjisi üretiminde, termik santrallere verilen kömür özelliklerinin, santral tasarımı için esas alınan kömür özelliklerinde olmasının önemi çok büyüktür. Termik santrali besleyen kömür yataklarında değişim gösteren farklı özelliklere sahip kömür katmanlarının bulunması, termik santrale beslenen kömürün santral dizaynı için esas alınan kömür özelliklerinden farklı olmasına dolayısıyla verimli bir işletme döneminin gerçekleşmemesine neden olmaktadır. Bu çalışmada, Termik santrallerde verimi etkileyen faktörlerin tespitine yönelik literatür çalışması yapılmıştır. Deneysel çalışmalar kapsamında ise; Soma-B termik santralinin 5. ünitesinin 165 MWh elektrik enerjisi üretebilmesi için kazan içerisine verilmesi gereken toplam ısı miktarları tespit edilmiş ve 5. ünitenin verim değerleri hesaplanmıştır. Termik santrale beslenen kömür kalitesinin yani ısıl değerinin kısa zaman aralıklarında sık sık değişmesi, yük stabilitesinin bozulmasına ve termik santral kazanlarında ritim bozukluğuna neden olmaktadır. Kömürün organik ve inorganik maddeler içeren heterojen bir yakıt olduğu bilinmektedir. Tüvenan kömür, kömür damarında bulunan kömür katmanlarından gelen inorganik maddeleri içerdiği gibi, ara kesmelerden, tavan ve taban yan kayaçlardan gelen inorganik maddeleri de içerir. Kömürleşmeye bağlı olarak, değişik damarlardan üretilen kömürlerin kalori değeri, nem, kül ve kükürt içerikleri,Ill birbirine göre farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar, kömür damarları arasında olabileceği gibi, aynı damarın farklı bölümleri arasında da olabilir. Kömür kalitesindeki aşın dalgalanmalar santrallerde yakma verimini önemli ölçüde etkiler. Bu etkileri azaltmak için, santrallere homojen kömür beslenmelidir ve genellikle, homojen kömür beslenmesi içinde farklı kalitedeki kömürlerin harmanlaması şarttır. Harmanlama-Homojenizasyon işleminin temel amacı; kömür kalori değeri, kül, nem ve kükürt içeriği ile tane boyut dağılımındaki dalgalanmaları en aza indirgeyerek, homojen kömür beslenmeye yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Coal, as a fossil fuel, is widely distributed in Turkey's territory and is a very abundant kind of energy. The growth of a country's economy is closely related with growth in its energy consumption, particularly in the case of developing countries like Turkey. In order to meet the growing energy demand of the country, coal-based thermal power generation is expected to play a dominate role in Turkey. Lignites combustion in large utility plants is the main source of power generation in Turkey. The coal produced in open-pit mine Soma-Deniş region is used for power generation in Soma-B pulverized coal-fired thermal power plant. Soma-B thermal power plant is located in western Turkey and consume about 8 million tons coal annually to generate 5,500 Gwh electricity a year. Soma-Deniş region coals are mostly low-grade with limited heating value. They have high ash and moisture contents. The ash content of coal used by Soma-B thermal power plant varies between 36 and 55%. This study deals with the influence of lignite composition on the energy conversion taking place in Soma-B thermal power plant. The quality of coal provided to power plant often fluctuates and is usually low- grade. Therefore; the flame from these coals is not stable. It is very difficult to keep a stable flame with these coals, especially when the load is low. This also lowers combustion efficiency. To achieve a stable flame, supporting fuel is often used which increases the operating cost.V During the production process in thermal power plants, coal characteristics often differ from the guaranted quality. This certainly has a negative impact on their operation. However, coal characteristics can be maintained within tolerable quality standards through adequate techniques that shall provide uniform coal characteristics, homogenisation being one of the most frequently used one. Homogenisation of coal characteristics can be done during exploitation (extraction, mining, excavation) or at the dumpsites by using adequate procedures (when coal is unloaded or taken away).