Çok kaynak kısıtlı projelerin sezgisel yöntemlerle çizelgelenmesi
Scheduling the multi resource-constrained projects by heuristic algorithms
  1. Tez No: 364191
  2. Yazar: UĞUR SATIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRETTİN ELDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genetic algorithms, resource constrained project scheduling, project scheduling, heuristic algorithm, resource constrained multi project scheduling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemleri için birçok algoritma geliştirilmiştir. Buna rağmen bu problemin NP-zor sınıfına girmesi ve çözüm bulmanın zorluğundan dolayı sadece çok küçük boyutlu örneklerde optimum sonuç bulunabilmektedir. Bu çalışmada, bu kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemlerinin büyük boyutlularını çözebilmek ve optimale yakın sonuçlar aramak için evrimsel arama algoritması olan bir genetik algoritma önerilmiştir. Önerilen algoritma kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemlerinin hem çok projeli problemlerini hem de tek projeli problemlerini çözebilmektedir. Önerilen algoritma standart kıyaslama kütüphanelerinden biri olan PSPLIB ve MPSPLIB Kütüphaneleri verileri ile denenmiştir. Denenen algoritma optimale oldukça yakın sonuçlar üretmiştir. Sonuçlar ayrıca başka çalışmaların sonuçları ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many algorithms have been developed for resource constrained project scheduling problems. Despite of the fact that this problem is belong to the class of NP-Hard and difficult of searching the optimal results, optimal results can be found in only a very small sized samples. In this study, for solving large size problems and search near optimal results, we suggest a genetic algorithm. The proposed algorithm can solve bolt single-project and multi–project resource constrained multi project scheduling problems. The proposed algorithm has tested with standard benchmark data in algorithm libraries which name is PSPLIB library and algorithm's produced results are very close to optimal results. The results are also compared with other studies.