Rasim Özdenören hikâyesinde toplumsal değişimin izleri
Soci̇al change i̇n the story of Rasi̇m Özdenören
- Tez No: 364705
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP KEVSER ŞEREFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rasim Özdenören, Türk Hikâyesi, Türk Edebiyatı, sosyal değişim, Rasim Özdenören, Turkish Story, Turkish Literature, social change
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışma Rasim Özdenören hikâyelerinde toplumsal değişimin izlerini sürmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızın temelini teşkil eden hususlar, sosyolojik bir olgunun edebi eserlere nasıl yansıdığını saptamak ve modernleşme sonrası değişen toplumsal yapımız ile bu değişimin Rasim Özdenören hikâyelerinde nasıl yer aldığını ortaya koymaktır. Giriş hariç beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde toplumsal değişim kavramı ve bu kavram etrafında kümelenen diğer kavramlar değerlendirildikten sonra merkezde Rasim Özdenören hikâyeleri olmak üzere; ikinci bölümde değişimin insan ve insan ilişkileri üzerindeki etkileri, üçüncü bölümde kent, kır ve mekânlarda görülen etkileri, dördüncü bölümde insanı etkileyen değişimin onun kullandığı eşyalara olan etkileri ve beşinci bölümde de günlük hayata olan etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmada sadece Rasim Özdenören'in hikâyelerinden değil aynı zamanda farklı alanlara ait kaynaklardan (psikoloji, felsefe, sosyoloji) ve Rasim Özdenören'in deneme türünde yazılan eserlerinden de yararlanılmıştır. Ortaya çıkan sonuçta, Rasim Özdenören'in hikâyelerinin ayrıntılı bir gözlem ve yerinde tespitlerle toplumsal değişimin izlerini taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been made to follow the traces of social change in the stories of Rasim Özdenören. The points that constitute the basis of our study are to determine how a social phenomenon had been reflected to a literary work and to reveal how this change took place in the stories of Rasim Özdenören with our social fluxional structure after modernization. After the evaluation of social change concept and the other concepts clustering around this concept had been evaluated in the first chapter of this study, which was consisting of five chapters except introduction, Rasim Özdenören's stories in the centre, in the second chapter, effects of the change on human beings and human relationships; in the third chapter, the effects which could be seen in city, rural and places; in fourth chapter, the effects of the change which was effecting human being on his belongings; in the fifth chapter, the effects on daily life were evaluated. In this study, not only benefited from Rasim Özdenören's stories but also benefited from the books in different fields(psychology, philosophy, sociology) and Rasim Özdenören's assays. In conclusion, it was observed that Rasim Özdenören's stories had the traces of social change with the detailed observation and appropriate determinations.