Anayasal iktisat teorisi kapsamında mali kurallar
Financial rules under the scope of constitutional economics theory
- Tez No: 364731
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KARAYILMAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Anayasal İktisat Teorisi, Mali Kurallar, Kurala Dayalı Maliye Politikası, Mali Disiplin, Mali Sürdürülebilirlik, Constitutional Economics Theory, Financial Rules, Rule-Based Finance Policy, Financial Discipline, Financial Sustainability
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Keynesyen düşüncenin genişlemeci ve müdahaleci devlet yaklaşımına karşı James Buchanan'ın öncülüğünde Kamu Tercihi Teorisi ve bu teoriden türetilen Anayasal İktisat Teorisi geliştirilmiştir. Devletin ekonomideki payı arttıkça ekonomik ve siyasal yozlaşmaların da arttığını savunan bu teorinin temel amacı; devletin ve siyasal iktidarın yetkilerinin sınırlandırılması, bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunması ile para ve maliye politikalarının belli bir kurala dayandırılmasıdır. Anayasal İktisat Teorisi'nin kurala dayalı maliye politikaları kapsamında oluşturulan mali kurallar, bütçe dengesi, borç stoku, harcama ve vergileme gibi göstergelere yasal veya anayasal sınırlamalar getirmektedir. Günümüzde, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede, mali disiplin ve mali sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla mali kural uygulamaları bulunmaktadır. Türkiye'de ise mali kurallar, 2000 yılından sonra yaygınlık kazanmıştır. IMF ile yapılan stand-by anlaşmaları, diğer yasal ve yapısal düzenlemeler ile mali kural benzeri uygulamalar oluşturulmuştur. Bu çalışmada, Anayasal İktisat Teorisi ve bu teori kapsamında oluşturulan mali kurallar incelenerek, mali kuralların dünya ve Türkiye'deki uygulamalarının mali disiplin ve mali sürdürülebilirliğin sağlanması noktasındaki etkilerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Against the expansionary and interventionalist government approach of Keynesian opinions, Public Choice Theory and Constitutional Economics Theory, which was derived from this theory, have been developed under the leadership of James Buchanan. The fundamental objective of this theory, which claims that, as the share of the government in the economy increases, the economic and political corruptions would increase too, is to limit the authorities of the government and of the political power, to protect the rights and freedom of the individuals, as well as to bind monetary and financial policies to a certain rule. Constitutional Economics Theory require legal or constitutional restrictions on the indicators such as financial rules, budget balance, debt stock, expenditure and taxation which are created under the scope of rule-based finance policies. Nowadays, many developed and developing countries have financial rule applications in order to ensure financial discipline and financial sustainability. In Turkey, financial rules have gained wide currency after 2000. Applications similar to financial rules have been created by means of the stand-by agreements concluded with IMF and other legal and structural regulations. In this study, Constitutional Economics Theory and financial rules that are created under the scope of this theory were examined and the impact of the applications of the financial rules in the world and in Turkey in terms of ensuring financial discipline and financial sustainability was handled.
Benzer Tezler
- Anayasal iktisat ve mali kurallar Türkiye ve dünyadaki uygulamalarının incelenmesi
Constitutional economic and financial rules traditionof practices in Turkey and the world
SİNAN GÖÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
EkonomiNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SERDAR ÖZTÜRK
- Anayasal iktisat ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Constitutional economics and it's applicabitily in Turkey
BURÇİN YİĞİT
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
MaliyeNiğde Ömer Halisdemir ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM UTKU EKE
- Merkez Bankası'na alternatif bir kurum olarak Para Kurulu, bu sistemin uygulanması ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Başlık çevirisi yok
PINAR PEHLİVAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
EkonomiGazi Üniversitesiİktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. METİN SARAÇOĞLU
- Anayasal iktisat perspektifinden türkiye'deki ekonomik krizlerin analizi
The analysis of economic crises in turkey from the perspective of constitutional economy
HALİL İBRAHİM KAYA