Anayasal iktisat ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Constitutional economics and it's applicabitily in Turkey
- Tez No: 834953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM UTKU EKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Tercihi Teorisi, Anayasal İktisat, Türkiye'de Uygulanabilirliği, Public Choice Theory, Constitutional Economics, Applicability in Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Teorik olarak altyapısını kamu tercihinin oluşturduğu Anayasal İktisat Teorisinin amaçları; ekonomide disiplini sağlamak, devletlerin ekonomide keyfi alacakları kararları anayasa ile kontrol altına almak, vatandaşların var olan hak ve özgürlüklerini bazı sınırlamalar ile korumaktır. Avrupa birliği kapsamındaki ülkelerin anayasaları incelendiğinde 1990'lı yıllarda mali kuralların hayata geçirildiğini görebiliriz. Ülkemizde ise diğer ülkelere kıyasla daha uzun zamanda, 2000'li yıllarda ve daha dar kapsamlı bir şekilde uygulamaya geçirilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada, anayasal iktisat çerçevesinde mali kuralların varlığına, faydaları ve zararlarına yer verilerek, ne ölçüde uygulamada yer verilmesi gerektiğinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aims of the Constitutional Theory of Economics, the theoretical infrastructure of which is public choice; to ensure discipline in the economy, to control the arbitrary decisions of the states in the economy with the constitution, to protect the existing rights and freedoms of the citizens with some limitations. When the constitutions of the countries within the scope of the European Union are examined, we can see that the fiscal rules were implemented in the 1990s. In our country, on the other hand, it started to be implemented in a longer time, in the 2000s, and in a narrower scope compared to other countries. In this study, it is aimed to reveal the existence of financial rules, their benefits and harms, and to what extent they should be included in practice within the framework of constitutional economics.