David Mitchell's Cloud Atlas: A multitude of iconic signs
David Mitchell'in Cloud Atlas romanında çoklu imgeler döngüsü
  1. Tez No: 364740
  2. Yazar: CENK TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÇELİKEL, DOÇ. DR. MUSTAFA SARICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl İngiliz Roman, Distopya, Göstergebilim, İşaret, Semboller, Bilim Kurgu, Tüketim Karşıtlığı, David Mitchell, Cloud Atlas, 21st Century British Novel, Dystopian fiction, Semiotics, Signs, Icons, Symbols, Consumerism, Science Fiction, David Mitchell, Cloud Atlas
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın ana konusu David Mitchell'ın Cloud Atlas romanında bulunan çeşitli göstergebilimsel imgeleri, Marksist ve tüketim karşıtlığı kuramları açısından irdelemektir. Bu bağlamda Cloud Atlas romanı iki temel kuram ve yaklaşım ışığında incelenecektir: Marksizm ve Göstergebilim. Romanda bahsedilen ana imgelerin, Marksist ve tüketim karşıtı imgelerle birlikte açığa çıkarılması hedeflenmektedir. Birinci bölüm, Marksist kuramı ve önde gelen kuramcıları ayrıntılı bir şekilde inceleyip, analiz etmektedir ve bu bağlamda birinci bölüm her kuramcının öne sürmüş olduğu kavramların ayrıntılı tanımlamasını yapmaktadır. İkinci bölüm, göstergebilimi tanımlamakta ve onun tarihsel geçmişini ve gelişiminde rol oynayan tüm kuramcılara değinmektedir. Üçüncü ve son bölümün amacı ise Cloud Atlas romanını ayrıntılı biçimde incelemektir. Bu incelemenin hedefi, romanın genel yapısı hakkında bilgi vererek, romandaki Marksist ve tüketim karşıtı ögeleri açığa çıkarıp, romanı göstergebilimsel açıdan ele almaktadır. Ayrıca, göstergebilim kuram ve yaklaşımını romana uygularken, romanda mevcut tüm göstergebilimsel ögeleri (işaret, sembol vs.) ayrıntısıyla açıklamaktadır. Çalışma sona erdiğinde, Cloud Atlas romanındaki göstergebilimsel imgeler ve bu imgelerin anlamlarıyla örtüşen kuramlar incelenmiş olacaktır. Tüm bu imgelerin ve sembollerin derin anlamlarının uygun kuramlarla ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesi ve bu analizin sonucunda yazarın imgeler sayesinde aktarmış olduğu derin felsefi ve ideolojik mesajların açığa çıkarılması da çalışmanın amaçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
Semiotic elements pertaining to Marxist and anti-consumerist theory that are embedded in David Mitchell's Cloud Atlas forms the main topic of this thesis. Thanks to its perfectly constructed postmodern structure and its coherent themes, Cloud Atlas could be regarded as one of the most striking and thought-provoking novels of the 21st century British fiction. Although the novel consists of six stories that are completely disparate in terms of content, setting, location and genre, David Mitchell ultimately manages to create a unified whole; a grand story conveying a general message out of these six different narratives. Chapter one presents Marxist literary theory in detail with its most prominent theorists and philosophers such as Marx, Gramsci, Althusser and Terry Eagleton. Closely connected to Marxism, this chapter also scrutinizes consumerism from a Marxist perspective by referring to texts and theories from philosophers Jean Baudrillard and Zygmunt Bauman. Chapter two contains a detailed analysis of semiotics as a study and approach to literary texts. The study of semiotics is presented with the founding philosopher Charles Sanders Peirce and his successors Charles Morris, Ferdinand de Saussure and finally the contemporary author Umberto Eco. The third and last chapter begins with a general semiotic analysis of Cloud Atlas through which the connection between its semiotic structure and its general themes and ideology is revealed. In the same chapter, the specific semiotic signs that help contribute to the novel's Marxist-consumerist ideology are exposed. The purpose of this thesis is to analyse the semiotic characteristics in David Mitchell's Cloud Atlas in terms of Marxist literary theory, mainly within the scope of the theme of oppression and struggle for change. To that end, this study aims to expose the specific semiotic signs that are embedded within the novel.