İşletmelerde personel güçlendirme ve Denizli'de bir araştırma
An investigation about employee empowerment in business in Deni̇zli̇
- Tez No: 364745
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, İşletme, İşgören, Küreselleşme, Empowerment, Business, Employee, Globalization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, son dönemde yaygınlık kazanan personel güçlendirme yaklaşımının izahını ve işletmeler için önemini anlatmayı hedeflemektedir. Çalışmada, tezin teorik kısmında yerli ve yabancı kaynaklar kullanılarak çalışmanın kavramsal alt yapısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Küreselleşmenin etkisiyle oluşan ve gittikçe artan rekabet ortamında işletmelerin varlığını sürdürebilmesi daha da zorlaşmıştır. Bu rekabet ortamında çözümün anahtarı ise insan kaynağı olmuştur. Artık daha fazla inisiyatif alabilen, fırsatları görebilen, sürekli fikir üreten, yeniliğin peşinden koşan, sorumluluk alabilen, aksiyona dönük bilgili, yetenekli ve kabiliyetli işgörenlere olan ihtiyaç artmıştır. Bu çerçevede personel güçlendirme yaklaşımı devreye girmiştir. Bu çalışmada, beyaz yakalıların görüşlerine göre kablo işletmelerinde personel güçlendirmenin temel unsurları açısından uygulanmasına ihtiyaç olup olmadığı, ihtiyaç var ise hangi seviyede olduğu araştırılmıştır. Bu doğrultuda katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile personel güçlendirmeye ihtiyaç olduğuna dair görüşleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı da hipotezlerle test edilmiştir. Tezin alan araştırması, Denizli ilinde faaliyet gösteren 8 kablo işletmesinde yapılmıştır. Uygulanan ankete 131 kişi katılmıştır. Anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm katılımcıların sosyodemografik durumlarını içeren sorulardan, ikinci bölüm ise personel güçlendirmenin temel unsurlarını içeren sorulardan oluşmaktadır. Anket soruları sosyodemografik olanlar hariç 5'li Likert ölçeğine göre hazırlanmıştır. Araştırmamızın sonucunda, beyaz yakalıların görüşlerine göre kablo işletmelerinde personel güçlendirmenin temel unsurları açısından uygulanmasına ihtiyaç olduğu ve bu ihtiyacında yüksek seviyelerde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study consists of the approach which is about employee empowerment in business sector and tries to explain its importance for business sector. In this study by using some both domestic and international sources for its teorical part and also by doing so it was intended to get the conceptional background of this study. With regard to globalization runing a business in this competitive conditions started to be hard. Therefore human power became the only power regarded as the basic key to keep up with this competitive business sector. Considering the following above, the need to get more and initiative, reponsibilities and to be creative and product the new things which wil be useful in sector and change the point of view and adopt them in the way they use and olsa have abilities and back ground for all news innovation which could emerge in the sector is sharply increasing. Regarding all these pecularities mentioned above, in this study the approach which is about employee empowerment starded to be applied in sector. According to the view of the private group being professional in this business, the need for a worker avaiable in the cable production is really essential and the proper level must be considered well. Some hypoteses stated ıf there are any difference between the sociodemographic pecularities and the view about needing employee empowerment. The field survey vas held in the eight different cable company in Denizli. 131 people joined in this applied questionaire. It consist of two parts. In the firs part the problems which are about socoidemographic conditions of participants and in the second part, the problems which are about the basic factors of employee empowerment. The questions in this guestionaire but sociodemographic ones were prepared According to the Likert measure wih 5 options. In conclude, the approach stating the need of employee empowerment in the cable company is guite vital to be applied expecially ıf we consider their basic functionas. Beside that, some suggestions were given.