İşyerinde tehlike halinde alınması gereken önlemler
Measures to be taken in case of danger in the workplace
  1. Tez No: 364799
  2. Yazar: ASİYE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELDA SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, İşyeri, Tehlike, İş Sağlığı ve GüvenliğiÖnlemleri, Employment Law, Workplace, Danger, Occupational Health and Safety Measures
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Tehlike, çalışma ortam ve şartlarında var olan ya da dışarıdan gelebilecek kişilere, işyerine ve çevreye zarar ya da hasar verme potansiyelidir. İşyerlerinde meydana gelen tehlikeler iş kazalarına ve meslek hastalıklarına neden olmakta ve bu durum çalışanların yaşamını ve sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Yaşam hakkı kutsal ve değerlidir. Bu nedenle de çalışanların sağlığını koruma ve gözetme, işverenin en önemli yükümlülüklerinden biridir. Bu durum kanun koyucu tarafından göz önüne alınmış ve 4857 sayılı İş Kanunundan bağımsız olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. 6331 sayılı Kanun hazırlanırken uluslararası mevzuat hükümleri, özellikle de Avrupa Birliğinin 12 Haziran 1989 tarihli 89/391 sayılı Direktifi dikkate alınmıştır. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde işyeri kavramının kapsamı ve sınırları, daha sonra tehlike kavramı ve türleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, tehlike ortaya çıkmadan önce çalışanlar ve işve- ren tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülükler ele alınmıştır. Son bölümde tehlike esnasında çalışanların çalışmaktan kaçınma hakkı ve işin durdurulması konuları incelenmiştir. Çalışmamızda işyerinde tehlike esnasında işverenlerin ve çalışanların yükümlülükleri, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, yargı kararları ve öğretinin görüşleri çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The danger is the potential of harming and damaging the people, the workplace and the environment which occurs at the work environment or arises from external sources. The dangerous situations at workplaces cause occupational accidents and illnesses, and the health status of the employees is affected negatively. The right to live is sacred and precious. Due to that reason, the employers are under the obligation to protect and safeguard the health status of their employees. The lawmaker takes into consideration this situation and the Occupational Health and Safety Law is prepared apart from the Labour Law No. 4857. During the preparation of this Law No. 6331, international norms, especially the Directive of the European Union dated 12 June 1989 No. 89/91 have been taken in consideration. Our study consists of three main parts. At the first part, the scope and the borders of the workplace and additionally concept of danger and its types are discussed. The second part covers the obligations of the employees and the employers that to be applied before the danger occurs. Lastly, at the third part, employees' right to refuse to work and the stopping of operations during a dangerous situation are analysed. The obligations of the employees and the employers during the dangerous situations are evaluated in our study according to the occupational health and safety legislation, jurisprudence and reviews of the doctrine.