Kamu Denetçiliği Kurumu
Institution of Public Auditorship
  1. Tez No: 364802
  2. Yazar: EZGİ AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHLİS ÖĞÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ombudsman, Ġdarenin Denetlenmesi, Ġyi Yönetim, Ġnsan Haklarının Korunması, Ombudsman, Control of the Administration, Good Administration, Protection of Human Rights
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Ombudsman, idarenin hukuka ve hakkaniyete uygunluğunun denetlenmesi, insan haklarının korunması ve iyi yönetimin sağlanması konularında görevli önemli bir kurumdur. Ombudsman denetimi Anayasal kurum olarak ilk kez 1809 yılında İsveç'te uygulanmış daha sonra da farklı ülkelerde yayılmaya başlamıştır. Anayasal ve yasal düzenlemelerle Ombudsman kurumu 2012 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu adıyla ülkemizde uygulanmaya başlamıştır. Bu çalışmanın konusunu öncelikle Ombudsman kavramı, tarihçesi, nitelikleri, görevleri ve türleri, Türk hukuk sistemi içindeki yeri ve Kamu Denetçiliği Kurumu'nun yapısı, işlevleri ve işleyişi oluşturmaktadır. Çalışmamızda 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu hükümleri incelenerek, Kurumun denetim usûlü ve Kurum uygulamaya geçince ortaya çıkan tereddütlü konular üzerinde durulmuştur. Kamu Denetçiliği Kurumu ile toplumumuza etkili bir başvuru yolu kazandırılmıştır. Kurum idare ile yurttaşlar arasında köprü görevi görecektir. Ancak Kurumun etkinliğinin sağlanması mutlak bağımsızlık içinde hareket etmesine, inceleme ve araştırma yetkilerinin genişliğine ayrıca yasama organı ile kamoyunun kararlarının arkasında durmasına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Ombudsman is an important institution that audit the conduct of public administration to ensure that it is conducted legally and fairly, protect human rights and develop good governance. Ombudsman supervision as a constitutional institution was first implemented in Sweden in 1809 and later started to spread out to different countries. Through constitutional and legislatorial regulations, Ombudsman Institution, as Institution of Public Auditorship, was put into effect in 2012 in Turkey. The subject of this study primarily includes description, history,qualifications, functions and types of Ombudsman Institution, ıts place in Turkish law system and the system, functions and operation of Institution of Public Auditorship. The study contains the provisions of the Law No. 6328 and criticize the uncertain situations in the method of the Institution of Public Auditorship. With the Institution of Public Auditorship our society has been provided an effective remedy for complaints about administrative conducts. The Institution will serve as a bridge between the administration and citizens. But the effectivity of the Institution rely on the indipendence, wide powers to investigate and the legislature's and the public support on its decisions.