Toplumsal cinsiyet rolleri ile bu rollerin yaşam dengesine olan etkisi:Özel sektörde bir araştırma
Social gender roles and impact of these roles on work life balance: A research in private sector
  1. Tez No: 364801
  2. Yazar: BURCU BATGA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, İş ve Özel Yaşam Dengesi, Gender, Social Gender, Work and Personal Life Balance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Cinsiyet, toplum içindeki bütün bireyleri kapsadığından, toplumsal hayat içerisinde etkisi hep var olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Cinsiyete dayalı olarak kültürün bireyleri belirli kalıpyargılara sokma girişimleri, toplumda bireyler tarafından benimsenen cinsiyet rollerini doğurmaktadır. Toplumsal cinsiyet rolleri, kadın ve erkeklere iş ve özel yaşam alanlarında farklı roller yüklemektedir. Çünkü, hızla değişen günümüz toplumunda kadınların çalışma hayatına girmesi, kariyer mesleklerinde sayılarının artması, yoğun çalışma saatleri ve bunlara bağlı olarak aile yapılarında meydana gelen değişiklikler, kadın ve erkeğin rollerinde bazı değişiklikleri beraberinde getirmektedir. Yaşanan değişiklikler hem kadın hem de erkek için iş ve özel yaşam dengesini kurabilme sorununu doğurmakta, tüm bu gelişmeler ise cinsiyet rolleri ve iş ve özel yaşam dengesi üzerine söylemleri de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, cinsiyet rollerinin iş ve özel yaşam dengesi üzerindeki etkisi incelenmiş, bu kapsamda bir özel sektör işletmesinde çalışan bireylerin cinsiyet rollerinin iş ve özel yaşam dengesi üzerindeki etkisini ele alan bir araştırmaya yer verilmiştir. Bulgular; kadına atfedilen anlayışlı, duygusal, hassas ve erkeğe atfedilen idealist rollerini benimseyen çalışanların, iş ve özel yaşam dengesini kurmalarında farklılık yaşadıklarını göstermektedir. Kadınsılık özelliklerinden olan duygusal ve hassas rollerine sahip olan çalışanların genel olarak özel yaşamlarından gelen talepler iş yaşamlarını etkilemektedir. Erkeksilik özelliklerinden olan idealist rolüne sahip olan çalışanlarda ise iş alanından gelen talepler özel yaşamlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Gender has always had impact and will also have inside social life as it includes all individuals in the society. That culture attempts to put individuals into certain stereotypes depending on gender gives birth to the adopted gender roles in the society. Social gender roles load different roles on men and women in their work lives and personal lives. Because, women's participation in working life, their increasing number in occupations, busy work hours and changes occurring in family structures have brought some other changes in men and women roles, which set a problem for both sides to form a work-personal life balance. All these developments bring about utterances concerning gender roles and work-personal life balance. In this research, the impact of gender roles on work and personal life balance was studied. In this scope, a research was conducted to study the impact of the gender roles of individuals working at a private business. The findings suggest that the individuals adopting indulgent, emotional and delicate roles attributed to women and idealist roles attributed to men show differences in setting work and personal life balance. Demands from workers' personal life, who have womanish emotional and delicate roles, affect their work lives, whereas demands from the workers' work field, who have mannish idealist roles, affect their personal lives.