Mağaza imajı ve sadakati arasındaki ilişki ve bir uygulama
The relationship between store image and loyalty & an application on koton stores
  1. Tez No: 364807
  2. Yazar: ÖZNUR ŞİRİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ESİN KÜHEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mağaza İmajı, Mağaza Sadakati, Store Image, Store Loyalty
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzde bilgi teknolojilerinin hızla ilerlemesi ve internetin yaygın kullanılması, elektronik ticaretin de hayatımıza girmesini kolaylaştırmış ve birçok işletmenin ölçek fark etmeksizin web sitesine sahip olmasını beraberinde getirmiştir. İşletmeler sahip oldukları bu web siteleri sayesinde ürettikleri ürünleri ve hizmetleri tanıtabilmekte, müşterileriyle iletişime geçebilmekte ve ürünlerin ya da hizmetlerin satışını sağlayabilmektedirler. Müşteriler herhangi bir yere gitme zahmetinde bulunmadan ihtiyacı olan ürünleri ya da hizmetleri satınalarak ihtiyaçlarını gidermektedirler. Müşterinin hem zaman kaybını hem de ulaşım giderini ortadan kaldıran e-ticaretin yanı sıra perakendeciliğin büyük bir parçası olan mağazalar hala önemini korumaktadır. Çünkü, işletme kendisi için hazırlamış olduğu site sayesinde her ne kadar ürünün tanıtımını yapıp, ürünü müşterinin kapısına kadar ulaştırma imkanını sağlasa da, mağazalar olmaksızın müşteri ürüne dokunma deneyimini yaşayamamaktadır. Sadece bu açıdan bakıldığında bile mağazaların müşteri açısından önemi ortadadır. Mağazalar, müşterinin ürünle tanıştığı, ürüne dokunabildiği ve ürün deneyimi yaşadığı ilk yerlerdir. İlk tanışmaya eşlik eden bu mekanlar, iyi bir izlenim bıraktıkları takdirde müşterilerin sadakatini de sağlayacaklardır. Bu nedenle mağazaların, aynı insanlar da olduğu gibi bir imajının ve onlara özgü bir kimliğinin olması şarttır. Bu çalışmada, mağaza imajına etki eden faktörler araştırılmış ve oluşturulan imajın sadakatle ilişkisi olup olmadığı ortaya koyulmuştur. Yapılan regresyon analizi sonuçları ile mağaza imajını oluşturan, ürün kalitesi ve çeşitliliği, fiyat ve mağaza yerinin uygunluğu değişkenlerinin sadakate etki ettiği bulunmuştur. Araştırmanın bu konuyla ilgili gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacağı ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of rapid improvement of information technologies and wide spread use of the internet, e-commerce has already been a part of human life. Not only human life but also companies are affected from these changes. Regardless of what their scale is, many companies have their own web site. These web sites enable companies to introduce themselves and their products. In addition to that, companies can contact their customers via these web sites and sell their products. Shoppers can satisfy their needs by buying products or services they need, without bothering themselves with physically moving anywhere. Physically existing retail stores, which make most of the total retail business, still maintain their importance although e-commerce eliminates the loss of time as well as the transportation expenses. Even though companies can promote their products through the web site or even make to the door delivery, they are missing one key qualification. The key difference between web sites and physical stores is that in a physically existing store, shoppers can experience the products by directly touching them. Even only this qualification makes retail stores to gain a special importance in the eyes of shoppers. Stores are the only places where the shoppers meet, touch, smell, feel and experience products. If these places leave a good impression with the shoppers, this relationship will result in loyalty. Therefore stores should have own their self image and self identity like people. In this study, factors affecting store image are evaluated and it's examined that whether there is a relationship between store image and store loyalty. The factors that create store image are the convenience of the store, sales prices, product quality and variety. The result of the regression analysis shows that the factors that create store image are affecting store loyalty. It's expected that this research will light the way for future researches.