Esnaf ve sanatkarların istihdama ilişkin sorunlarının incelenmesi
Analysing employment problems of craft and related trades workers
  1. Tez No: 364822
  2. Yazar: GAMZE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Esnaf ve Sanatkarlar, İstihdam, Lonca, Craftsmen and Tradesmen, Employment, Guild
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Esnaf ve Sanatkarların mevcut durumunu ortaya koymak, sorunlarını incelemek ve ilgili otoritelerin konuya ilgisinin arttırılmasını sağlamak amacıyla bu çalışmanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, esnaf ve sanatkarlığın tarihsel sürecine yer verilmiş, esnaf ve sanatkarlığın temelini oluşturan Ahilik ve Fütüvvet kavramları irdelenmiştir. İkinci bölümde, Türkiye ekonomisi bağlamında işgücü piyasasının mevcut durumu, istihdam ve ilgili sorunlar esnaf ve sanatkarlar yönünden incelenmiştir. Üçüncü bölümde, İzmir'de faaliyet gösteren kadın kuaförleri üzerine bir anket uygulanmış, bu anket sonuçlarına ilişkin bulgulara ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Çalışma, Tarama Modeline dayalı, Betimsel Araştırma Yöntemleri ile yapılmıştır. Esnaf ve Sanatkarların önemli bir kesimini temsil eden kuaförlerin, istihdama ilişkin sorunlarının incelenmesi için 34 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket 163 işyeri sahibine uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre araştırmaya katılan kuaförlerin yarısından fazlası haftanın tüm günlerinde ve günlük 8 saatten fazla çalışmaktadır. İşlerinde en sevmedikleri özelliği aşırı çalışma olarak ifade etmişler, sağlık durumlarında ise en çok sırt ağrılarından ve varisten yakınmışlardır.
Özet (Çeviri)
To put forward the current status of tradesmen and craftsmen and in order to arouse interest of related authorities, this study was need to be done. Study consists of three parts. In the first part, the historical process of artisans and craftsmanship was stated, Akhism and Futuwwa concepts which form the basis of artisans and craftsmanship were examined. In the second part, the current state of the labor market in the context of Turkey's economy, employment and related issues were examined in terms of craftsmen and artisans. In the third part, a survey on women's hairdressers that operates in İzmir was carried out, the findings and assessments related to the issue were studied concerning to survey. Study was carried out by means of Descriptive Research Methods based on Screening Model. A questionnaire form consisting of 34 question was prepared to study hairdressers', which represent a significant class of tradesmen and craftsmen, employment related problems. The survey which was prepared was applied to 163 business owners. According to obtained findings, more than half of the hair dressers that participated to the study work all week and more than 8 hours a day. They expressed that what they disliked the most in their jobs was overworking, as for health conditions what they complained the most about were backache and varicosis.