Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda yurt dışı hizmet borçlanması
Foreign service debt in Turkish Social Security Law
- Tez No: 364821
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Borçlanması, Yurt Dışı Hizmet Borçlanması, Service Debt, Foreign Service Debt
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sosyal güvenlik haklarının sağlanması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere günümüze kadar çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bugün yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sosyal güvenlik haklarını sağlamak üzere 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun yürürlükte bulunmaktadır. Kanun yurt dışı hizmet borçlanmasına ilişkin hususları, borçlanma şartlarını ve sonuçlarını düzenlemiştir.“Türk Sosyal Güvenlik Hukukunda Yurt Dışı Hizmet Borçlanması”konulu yüksek lisans tez çalışmamız 3 ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, yurt dışı hizmet borçlanmasına ilişkin temel kavramlar ve yurt dışı hizmet borçlanmasının tarihsel gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde 3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun'dan yararlanma esasları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise yurt dışı hizmet borçlanmasının sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The need to ensure social security rights of Turkish citizens living abroad has emerged as a requirement of the principle of social state. To meet this need, several legalislative regulations have been made up until now. Today, Law no:3201“The Evaluation of Elapsed Time in Abroad With regard to Social Security Of Turkish Citizens who are Abroad”is in effect to provide social security rights of Turkish citizens living abroad. The Law regulated the issues regarding foreing service debt, debt conditions and results. Our work on the master thesis that is named as“Foreign Service Debt in Turkish Social Security Law”consists of three main parts. In the first part, basic concepts related to foreign service debt, and historical development of foreign service debt were discussed. In the second part, the principles of utilization from Law no:3201“The Evaluation of Elapsed Time in Abroad With regard to Social Security Of Turkish Citizens who are Abroad”were examined. In the third part, the results of foreign service debt were included.