İzmir ili KOBİ'lerinde kalite yönetim sistem ve tekniklerinin kullanım etkinliğinin analizi
- Tez No: 364864
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Quality, Quality Management Systems and Techniques and SME
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) gerek yurtiçi gerekse uluslararası piyasalarda dünyada tarihi boyunca sürekli bir rekabet içerisindedirler. Bu rekabet gün geçtikçe ekonomik olarak küreselleşen dünyada kendini iyice hissettirmektedir. Rakiplerden daha iyi daha kaliteli ürün veya hizmet üretmek en ayakta kalabilmek için altın kural haline gelmiştir. Böylelikle kalite geçmişte olduğu gibi günümüz rekabet dünyasında ön plandadır. Kaliteli ürün, hizmet veya süreç için uygulanabilecek tarihinde birçok kalite yönetim sistem ve teknikleri bulunmaktadır. Bunlar her ne kadar farklı uygulamalar ve yöntemler içerse de tek bir amaçları bulunmaktadır. O da kaliteyi oluşturmak ve devam ettirmek. KOBİ'lerin kalite yönetim sistemleri ve tekniklerini kullanım etkinliğinin araştırılmasına yönelik yapmış olduğum bu çalışmam 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölüm literatür taraması yapılmış, üçüncü bölümde ise anket tekniği ile İzmir ilindeki KOBİ'lere yönelik araştırma yapılmıştır. Birinci bölümde Kalite, Kalite Yönetim Sistem ve Teknikleri olarak üçe ayrılarak incelenmiştir. Öncelikle kalitenin tanımı yapılmış tarihsel süreçteki gelişiminde bahsedilmiştir. Kalitenin boyutları, önemi ve maliyetleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci kısımda ise kalite tarihinde önemli yer sahip olan Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü kısımda ise yaygın olarak bilinen kalite yönetim teknikleri ele alınmıştır. Öncelikle 7 kalite aracı olarak ta bilinen Basit Kalite Araçları anlatılmıştır. Bunun yanında Altı Sigma, Süreç Yönetimi ve Toplam Verimli Bakım hakkında literatür bilgileri verilerek birinci bölüm tamamlanmıştır. İkinci bölümde ülkemizin ve birçok dünya ekonomisinin bel kemiği durumunda olan KOBİ'ler ile ilgilidir. KOBİ tanımı konusunda ülkemizde 2005 yılına kadar ciddi bir problem yaşanmaktaydı. Özellikle bu problemin sonlanması ile ilgili olarak güncel ve geçerli olan KOBİ tanımına yer verilmiştir. Ülkemizdeki tanımın yanı sıra dünyada bazı ülkelerdeki KOBİ tanımına değinilmiştir. KOBİ'lerin Özellikleri, Ölçütleri ve Sorunları hakkında incelemeler yapılmış ve bu bölümde son olarak KOBİ'lerin ülkemiz ekonomisi için yeri ve önemine değinilmiştir. Üçüncü bölüm uygulama bölümüdür. İzmir ili KOBİ'lerinin Kalite Yönetim Sistem ve Tekniklerin kullanım etkinliğinin analizi anket yöntemi ile araştırılmıştır. Araştırmanın amacı ve önemi, veri toplama tekniği, yöntemi ve güvenirliliği konularında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: Kalite, Kalite Yönetim Sistem ve Teknikleri ve KOBİ
Özet (Çeviri)
Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) in both the domestic and international markets are in a constant competition in the world throughout history. This economically competitive in a globalized world every day is firmed up. Better than the competition to produce better quality products or services has become the golden rules in order to survive. Thus, the quality of competition in the world today as in the past in the foreground. Quality products, services or processes that can be applied to many on quality management systems and techniques are available. Although these different applications and methods of an object are the only if internal. He also create and maintain quality. SMEs' quality management systems and techniques for studying the effectiveness of the use of this work I have done consists of 3 sections. The first and second part of the literature review conducted in the third section of the questionnaire technique for SMEs, research has been conducted in the province of Izmir. In the first part, Quality, Quality Management Systems and Techniques has been divided into three. Firstly, the definition of quality has been implicated in the development of historical progress made. Dimensions of quality, importance and are given information about the cost. In the second part, which has an important place on the quality of Total Quality Management and ISO 9001:2008 Quality Management System has been studied in detail. In the third part of quality management techniques are discussed widely known. Primarily known as a Simple Quality Tools 7 Quality tools are explained. Besides, Six Sigma, Process Management and Total Productive Maintenance completed on the first part of the literature is given. In the second part of our country and that is the backbone of many of the world economy is related to SMEs. SME definition in our country until 2005 there was a serious problem. Especially with regard to the termination of this problem and the current date are included in the SME definition. In addition to the definition of our country in the world has been referred to the definition of SMEs in some countries. Features of SMEs, Criteria and views about the problem in this section have been made and finally the role and importance of SMEs to the economy of our country has been referred to. The third chapter is part of the application. Quality Management System of SMEs in the province of Izmir and the use of technical analysis of the effectiveness of the method was investigated by questionnaire. The purpose and significance of the research, data collection techniques, methods and assessments have been made in the areas of reliability.