Türk Medeni Kanununda mal ortaklığı rejimi
Community property regime in the Turkish Civil Code
  1. Tez No: 364865
  2. Yazar: SENAR TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. BEŞİR ACABEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hukuku, Mal Rejimi, Mal ortaklığı Rejimi, Ortaklık Malları, Kişisel Mal, Familiy Law, Matrimonial regime, Community Property Regime, Community property, Individual property
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Eşler, evlenmeyle hayatlarını birleştirirler ve aralarında bir hayat ortaklığı başlar. Eşlerin evlenmeyle kurdukları hayat ortaklığına, evlilik birliği denilir. Evlilik birliği eşler arasında bazı hak ve yükümlülüklerin doğmasına sebep olur. Eşler açısından ortaya çıkan hak ve yükümlülüklerin başında birlikte yaşama gelir. Birlikte yaşama, hayatları bakımından önem taşıyan birçok alanda eşler arasında bir takım ilişkilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Eşler arasında kurulan bu ilişkilerin bir kısmı manevi nitelik taşırken, önemli bir kısmı da malî niteliktedir. Eşler arasında kurulan malî ilişkilerin hukuki bir düzene kavuşturulması zorunludur. Bu açıdan; evlilik birliğinde eşler arasında, malvarlıklarına ilişkin konular kanunda öngörülen mal rejimleriyle düzenlenir. Mal rejimleri, yasal ve seçimlik mal rejimi olarak ayrılır. Eşler, aralarında geçerli olmasını istedikleri mal rejimini, kanunda öngörülen rejimler arasından serbestçe seçebilirler. Seçimlik mal rejimleri arasında yer alan Mal Ortaklığı Rejiminde eşler, mal ortaklığı rejiminin temelini oluşturan ortaklık malları üzerinde elbirliğiyle mülkiyet hakkına sahiptir. Bu nedenle; mal ortaklığı rejimi, evlilik birliğinin yapısına uygun olarak, eşler arasında mali açıdan sıkı bir ilişki kurar. Eşler, mal ortaklığı türüne göre kişisel mallar ve ortaklık mallarından oluşan mal ortaklığı rejimini şekillendirebilirler. Her ortaklık türü açısından ortaklık mallarının kapsamı farklılık gösterir. Mal ortaklığı rejiminde, eşler arasındaki ortaklık malları üzerinde elbirliğiyle mülkiyet hakkına sahip olmaları sebebiyle, malların yönetimi, borçlardan sorumluluk ve mal rejiminin sona ermesi açısından, mal ayrılığı esasına dayanan yasal mal rejimi ve diğer seçimlik mal rejimlerinden farklı hükümler taşır. Mal rejiminin tasfiyesi, mal rejiminin sona erme sebeplerine göre değişiklik gösterir. Tasfiye sonunda, elbirliğiyle mülkiyete konu olan ortaklık mallarının aynî ve eşit olarak paylaşımı esastır.
Özet (Çeviri)
Spouses unite their lives and commence a life-long partnership with marriage. Certain rights and obligations arise with the start of this partnership. These rights and obligations may either be of moral or financial character. The financial relations between the spouses need to be regulated by the law. Thus, the relations with respect to the property rights of the spouses are regulated as matrimonial regimes in the civil code. Spouses have an undeterred right to choose among different matrimonial regimes. Therefore, spouses may either have a very tight partnership regarding the property acquired within the matrimonial regime they prefer to apply or opt to a more liberal practice which provides a wider space for individual ownership. The scope of individual property differs thoroughly from one matrimonial regime to another. This difference particularly shows itself with the dissolution of marriage. The liquidation of the acquired property is subject to different rules according to the matrimonial regime chosen by the spouses previously.