Otel çalışanlarında duygusal emek ve iş-aile çatışması ilişkisi: İzmir şehir otelleri örneği
The relationship between emotional labor and work-family conflict among hotel employees: Sample of iİzmir city hotels
  1. Tez No: 364876
  2. Yazar: TUĞBA PALA MORKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALP TİMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İş-Aile Çatışması, İş-Aile Yaşam Çatışması, Aile-İş Yaşam Çatışması, Konaklama Sektörü, Emotional Labor, Work-Family Conflict, Work to Family Conflict, Family to Work Conflict, Hospitality Industry
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Konaklama sektöründeki işletmeler, rekabet edebilme güçlerini müşteri memnuniyeti üzerine kurmaktadırlar. Turizm sektörünün emek yoğun bir sektör olması nedeniyle, müşteri memnuniyeti, çalışanın verdiği hizmetin kalitesi ile sağlanabilmektedir. Turizm işletmeleri için, çalışanın memnuniyeti ve refahı, hizmet kalitesinin sağlanabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma, çalışanların memnuniyeti ve refahı açısından önemi gün geçtikçe daha çok artan duygusal emek ve iş-aile çatışması kavramlarını konu edinmektedir. Bu çalışmada, duygusal emek ile iş-aile çatışması arasındaki doğrudan ilişki araştırılmaktadır. Türkiye'de otel çalışanlarının sarf ettikleri duygusal emek ve yaşadıkları iş-aile çatışması arasındaki ilişkinin incelenmesi, literatüre çeşitli katkılar sağlamaktadır. Bu katkılar temel olarak üç başlıkta sınıflandırılabilir: (1) Duygusal emek ile iş-aile çatışması arasındaki ilişkinin araştırılması, (2) duygusal emeğin iş-aile yaşam çatışmasının bir önceli olarak ele alınıp iş-aile yaşam çatışması üzerine etkisinin incelenmesi, (3) aile-iş yaşam çatışmasının duygusal emeğin bir önceli olarak incelenerek duygusal emek üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca çalışmanın literatüre sağlayacağı katkılar yanında, bu çalışmadan elde edilen bulguların, insan kaynakları yönetimi açısından da önemli olduğu düşünülmektedir. Bulgular, çalışanların işyerinde göstermek zorunda kaldıkları duygusal emeğin, iş ve aile yaşam alanlarında yaşamış oldukları çatışmanın ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkisinin, konaklama sektöründeki yöneticilerde farkındalık yaratması açısından önemlidir. Bu farkındalık yöneticilerin; çalışanların duygusal emek veya iş-aile çatışması nedeniyle yaşadıkları sıkıntılarla başa çıkabilme süreçlerinde, onlara yardımcı olabilmelerini ve örgüt desteği alabilmelerini sağlaması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Organisations in hospitality industry bases their compatitive power on costumer satisfaction. Since hospitality industry is labour intenstive, costumer satisfaction is achieved by the quality of the service provided by the employee. Employee satisfaction and employee well-being is very important for hospitality organisations to achieve service quality. This thesis focuses on the concepts of emotional labour and work-famliy conflict whose importance is increasingly more pronounced for employee satisfaction and employee well-being. The direct relation between emotional labour and work-family conflict is investigated in this thesis. The study of the relation between emotional labour and work-family conflict that the hotel employees in Turkey experienced provide several contributions to the literature. These contributions may be organised in esentially three headings: (1) Seeking the relationship between emotional labour and work-family conflict, (2) examining the effects of emotional labour on family to work interference, accepting emotional labour as an antecedent of work to family interference, (3) examining the effects of family to work interference on emotional labour, accepting family to work interference as an antecedent of emotional labour. In addition to providing these contributions to the literature, the findings obtained in this study is thought to be important for human resources management. Findings are important to raise conscienceness among managers in hospitality organisations about emotional labour that employees are forced to displayed at work, the conflicts that they experienced in work and family interfaces and the the relations of these concepts with each other. This conscienceness raising is important in that this may lead managers to support employees in overcoming their difficulties that they experienced due to emotional labour or work-family conflict and receive organisational support.