İnfaz koruma memurlarının iş doyumu ve örgütsel bağlılıklarını belirlemeye yönelik bir araştırma
A surveyon job satisfaction and organizational commitment of correctional officers
- Tez No: 364887
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURAY TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık, İnfaz Koruma Memurları, Batı Karadeniz Bölümü, job satisfaction, organizational commitment, correctional officers, Western Black Sea Region
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kamusal hizmet sunan devlet kurumlarının özellikle de yüksek riskler taşıyan hizmetleri yerine getiren güvenlikle ilgili kurumların iyi hizmet sunabilmeleri, hiç kuşkusuz işgörenlerinin işlerinden doyum elde etmeleri ve örgütsel bağlılıklarının sağlanmasıyla yakından ilişkilidir. Devlet kurumlarının ürettikleri hizmetin kalitesi üzerine önemli etkiye sahip olan işgörenlerin doyumu ve kurumlarına olan bağlılıkları kurumlar tarafından önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu çalışmanın ana teması iş doyumu ve örgütsel bağlılık kavramları oluşturmaktadır. Örgütsel davranış yazınında önemli bir yer tutan iş doyumu ve örgütsel bağlılık konularında çok sayıda amprik çalışma yapılmasına rağmen Ceza İnfaz Kurumları üzerinde yapılan çalışmaların yok denecek kadar az olması çalışmanın hazırlanmasında en büyük etken olmuştur. Çalışma, Ceza İnfaz Kurumlarındaki infaz koruma memurlarının işlerinden elde ettikleri doyumun kurumlarına olan bağlılığını arttırıp artırmadığını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup çalışmada birincil ve ikincil verilerden yararlanılarak hazırlanmıştır. Çalışmanın teorik kısmı olan birinci ve ikinci bölümü ilgili yazından elde edilen bilgiler ışığında oluşturulmuştur. İlk bölümde iş doyumu kavramı, önemi, tarihsel gelişimi, iş doyumu kuramları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci kısım ise örgütsel bağlılık kavramı, önemi, örgütsel bağlılık boyutu ve örgütsel bağlılık yaklaşımları üzerine odaklanmıştır. Üçüncü kısım Batı Karadeniz Bölümünde hizmet sunan ceza infaz kurumları üzerinde yapılan ampirik bir çalışmadan elde edilen bulgu ve sonuçlardan oluşmakta olup araştırma kapsamında çeşitli analiz teknikleri kullanılmıştır. İlk olarak, örneklemin demografik özellikleri ile çalıştıkları kurumların özellikleri, frekans ve yüzde dağılımları olarak verilmiş; ikinci aşamada, iş doyumu ve örgütsel bağlılığa ilişkin önermelerin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri tablolar halinde sunulup yorumlanmıştır. Üçüncü aşamada, iki örneklem gurubu arasında ortalamalar açısından fark olup olmadığını belirlemek amacıyla“t testi”ve ikiden çok örneklem arasında ortalamalar açısından fark olup olmadığını tespit etmek amacıyla“Anova Testi”uygulanmıştır. Dördüncü aşamada ise, iki değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi veya bir değişkenin iki veya daha fazla değişken ile olan ilişkisini test etmek amacıyla, varsa bu ilişkinin derecesini ölçmeye yarayan korelasyon analizi yapılarak elde edilen değerlerin yordamsal analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
For the accomplishment of governmental agencies that provide public services, especially the security-related institutions performing high-risk services, job satisfaction and organizational commitment of employees' is essential. The satisfaction and the commitment of employees' areis who have an important impact on the quality of governmental services must taken into consideration by the managers of these agencies. The main aim of this study is to determine job satisfaction and organizational commitment of employees working for the correctional institutions. Despite numerous empirical studies on job satisfaction and organizational commitment in the organizational behaviour literature, only a few research has been conducted at correctional institutions. This study is conducted to determine whether the job satisfaction increases the organizational commitment of the employees working for the correctional institutions. This study consists of three parts. In this study primary and secondary sources are used. First part is focused on the term of job satisfaction, its importance, its history, and theories of job satisfaction. Second part consists of definition of organizational commitment, its importance, theories on organizational commitment, and the dimensions of organizational commitment. Third part includes the findings of an emperical study which is conducted on the employees working for correctional institutions in the Western Black Sea Region. SPSS for Windows is used to analyze the data collected by using a structured questionnaire. At first, demographic variables and the features of the correctional institutions are analyed by applying frequencies. Then statements related to job satisfaction and organizational commitment are analyzed by applying descriptive statistics such as frequency, mean, and standard deviations. Independent sample t-tests and oneway ANOVA tests were conducted to identify the significant differences between two groups. Where significant differences in one-way ANOVA tests were found at p< .05, a Turkey test was used to determine the source of differences across the respondent subgroups. In order to test the relationship between two or more variables and the level of relationship between the variables correlation analyzes are used.