Ağır düzeyde ortopedik engelli bireylere evde bakım hizmeti sunan bakıcıların sorunları ve dini değerlerinin bakım hizmeti sunumundaki katkısı
The problems of caregivers who present home care service to people in serious level of ordepedic obstructed and the contribution to the religious values of the introduction of care service.
- Tez No: 364894
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyal Hizmetler, Religion, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Evde bakım hizmeti, bakıma muhtaçlık, ortopedik engel, bakım hizmeti sunan birey, bakım yükü, dini değerler, Home care, care dependency, orthopedic handicap, individual offering care, care burden, religious values
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, ağır düzeyde ortopedik engellilere evde bakım hizmeti sunan bakıcı bireylerin yaşadıkları sorunları ve dini değerlerin bakım hizmeti sunumundaki katkısını anlamaya yönelik nicel araştırma yönteminin tarama modeli kullanılarak oluşturulan bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evrenini Rize Belediyesi sınırlarında ikamet eden ve Rize Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden evde bakım yardımı almaya hak kazanmış 569 ağır düzeyde ortopedik engellinin bakıcıları oluşturmuştur. Araştırma kapsamında örneklem 50 ağır düzeyde ortopedik engellinin bakım vericisiyle sınırlandırılmıştır. Bu çalışma doğrultusunda katılımcıların tamamına bakım yükü ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin SPSS paket programında yüzde ve frekanslarına bakılmıştır. Araştırmada nitel verilerden de yararlanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda örneklem ölçüt örnekleme yöntemiyle 10 katılımcıyla sınırlandırılmıştır. Katılımcılarla yüz yüze görüşülmüş ve ses kaydı yapılmıştır. Her bir bakıcı için“Bireysel Görüşme Raporu”düzenlenmiştir. Görüşmeden elde edilen kayıtlar ve notların yanlışsız ve eksiksiz olduğu katılımcılara teyit ettirilmiştir. Bu doğrultuda üyelerin onayı alınarak ana temalar oluşturulmuş ve tablolaştırılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi yapılarak yorumlanmıştır. Sonuçların tutarlılığını sağlamak amacıyla bireysel görüşme raporlarındaki ifadelerin kodlanması bağımsız bir araştırmacıya yaptırılmış ve sonuçlar araştırmacının yaptıklarıyla karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda bakıcı bireylerin psikolojik, sosyal, fiziksel/bedensel ve ekonomik açıdan çeşitli sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Yaşadıkları bu sorunlara rağmen bakım hizmetini yerine getirmeye çalışan bakıcıların güçlüklerle başaçıkmadaki en önemli dayanaklarından birinin dini değerler olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a study that has problems of caregivers individuals offering severe orthopedic disabled home care service and religious values care in providing services contribute to understanding the quantitative research method, scanning model created using a trial. The study includes in the population residing in the Province of Rize and Rize Provincial Directorate of Family and caregivers of 569 severe orthopedic disabled people who deserve home care assistance of Social Policies. Scope of the research sample of caregivers with 50 severe orthopedic disabilities is limited. In line with this study, all participants were administered the care burden scale. The resulting data were analyzed using SPSS frequency and percentage. Qualitative data have also been used. Qualitative criteria of the study sample size of 10 participants is limited by the sampling method. Participants were interviewed face to face and voice recording was made. For each caregiver“Individual Interview Report”is arranged. The records obtained from interviews and notes were accurate and complete as it is confirmed by attendees. In this direction, with the approval of the members of the main themes have been created and are tabulated. The data obtained from interviews has been interpreted bydescriptive and content analysis. In order to ensure consistency of the results referred to in the coding of individual interview reports have been commissioned by an independent researcher and the results were comparable with that of the researcher. In conclusion it has been identified that caregivers experience various problems in psychological, social and physical/bodily and economically. Despite this problem they face trying to fulfill the care of caregivers coping with difficulties one of the most important pillars is religious values.