Sanatçının intiharı
Suicide of artist
- Tez No: 364895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Sanatçının İntiharı, İzlek, Kurgu ve Gerçeklik, Suicide, Suicide of Artist, Theme, Fiction and Reality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
İntihar, insanlığın kelime dağarcığına yeni kazandırılmış bir kelimedir. Kavramsal anlamının ötesinde intihar, özellikle müntehir sanatçının dünya karşısında duruşunu göstermesi bakımından önemlidir. Çünkü intihar, edebiyatta iki yönlü olarak işlenir. Bunlardan ilki, sanatçının intiharı, diğeriyse intiharın eserlerde bir materyal olarak kullanılmasıdır. Bu noktada, sanatçının intiharı, hem sanatçının duyarlı zihnini yansıtması, hem de edebî eserde psikanalitik bir yöntemle intiharı işlemesi bakımından önemlidir. Bu yönüyle edebiyat, bir yansıtma aracı ve yaşamın izleklerini kovalayan bir süreçtir. Bunun yanında, sanatçının eserlerinde intiharı sadece bir tema olarak konu edinmesi, edebiyatın toplumla ve toplumsal gerçeklikle ne kadar ilgilendiğini ve halkın yaşantısına her yönüyle ne kadar nüfuz edebildiğini göstermektedir. Bu tezin amacı, genel hatlarıyla intiharın dinî, felsefî, psikolojik, sosyolojik ve istatiksel yönünü farklı bakış açılarından yararlanarak açıklamak ve böylece bir intihara bakış yöntemi oluşturmak ve bunun yanında hem müntehir sanatçılara, eserlerindeki intihar izlekleriyle yer vererek, bu sürecin edebî esere yansımasını ele almak, hem de intiharın roman ve şiire konu olduğunu örneklerle açıklayarak sanatçının toplumsal yönünü ortaya çıkarmaktır. Tezimizde, Sadullah Paşa'dan Edouard Levé'e, Sosyal Ekinci'den Sâdık Hidâyet'e sanatçılara eserleriyle beraber yer verilerek intiharın arkaplan, neden ve edebî esere yansıma süreci sorgulanmıştır. Çalışmamız bu yönüyle hem söz konusu sanatçıların hayatları, hem intiharları, hem de intiharla ilgili yapılacak herhangi bir çalışmaya kaynak sunmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Suicide is a new word for human vocabulary. Beyond its conceptual meaning, suicide is important because of showing artist's reaction against the world. Because suicide is used in literature with two aspects. First of these is suicide of the artist, and the second one is, suicide is a material for literature. At this point, suicide of the artist is important because it doesnt just reflects artist's sensitive mind, but also it handles suicide with a psychoanalytic method in literary work. In this regard litarature is a process which chases themes of life and is a reflection method. Beside these, because of handling suicide just as a theme in literary work it can be said that literature is interested in society and reality of society and penetrates life of public with the all aspects. This thesis aims to explain religional, psychological, sociological, philosophical and statistical aspects of suicide by using different perspectives and so to create a new method for suicide and beside to examine reflection of suicide to literary work by examining artists who commited suicide and their works and bringing up social aspect of artists by examining poems and novels in which suicide is used as a literary material. From Sadullah Pasha to Edouard Leve, from Sosyal Ekinci to Sadik Hidayet, background, reason and reflection process of suicide to literary work are questioned in our thesis. This study aims to be a written source for any study about suicide, mentioned artists' lifes and their suicides.