Sanatçı intiharı bağlamında Arshile Gorky
Arshile Gorky in the context of artist suicide
  1. Tez No: 835755
  2. Yazar: ŞİLAN HAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, resim sanatı, sanatçı psikolojisi, suicide, painting art, artist psychology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışması Sanat Psikolojisi alanında, sanatçının intihar arzusu ve edimini iki ressam örneğinde incelemeyi amaçlamıştır. Psikoloji perspektifinden bakıldığında sanatı, insan zihninin, psikolojinin dışsal ifadesinin bir biçimi olarak tanımlamak mümkündür. Sanatçı; sanat dallarının birinde üreten, var olanı şekillendiren yaratıcı kişidir. Yaratıcılığın, sanatsal dehanın ve patolojinin bağlayıcı bir genetik bileşene sahip olup olmadığı konusu kanıtlanmamış olmasına karşın; sanat psikolojisi alanında yapılan bazı araştırmalar yaratma sürecinin birtakım patolojilerin görünür ve hissedilir olmasını kolaylaştırdığı yönünde savları güçlendirmiştir. Sanatçının sanatsal yaratma süreci bazen sancılı bazen de coşkulu bir süreç olabilmektedir. Ancak bazı sanatçıların kaygısı psiko-patolojik boyuta geçmişse ortaya çıkan durum artık yaratmanın ötesinde kendini yok etme eylemi olarak sonuçlanabilmektedir. Öte yandan sanatçının da diğer insanlar kadar psikolojik problemler yaşıyor olması doğal görülmektedir. Söz konusu psikolojik problemlerin yaratım süreçlerinde, sanatçının radikal ölme kararları vermesini güçlendirebildiği gibi zaman zamanda bir terapi biçimi olarak sorunların çözümünde sağlıklı kararlar vermesini sağlayabilmektedir. Sanat tarihinde birçok sanatçının intihar eylemini gerçekleştirdiği bilinmektedir. İntihar kişinin hayatına kendi kararıyla son vermesidir. Ancak intihar, bireysel bir eylem olduğu kadar aynı zamanda toplumsal bir olgu olduğu düşünülmüştür. İntihar eden bireyler kişisel olguların üzerilerinde yarattığı psikolojilerinin sonucu intiharı gerçekleştirdiği bilinse de dışa vurdukları psikolojileri, yaşam süreçlerinde yüz yüze kaldığı toplumsal çevresinden kaynaklanan problemlerle baş edebilme biçimiyle şekillenir. Bu çalışmada intihar olgusuna değinilerek soyut ekspresyonizm ekolünün önemli sanatçılarından olan Arshile Gorky'nin eserleri ve intihar etmeden önceki son eseri, sanatçıyı intihara götüren ruhsal hastalıklarının seyrinin eserlerine yansıması bağlamında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In the context of Art Psychology, the seminar study aimed to examine the artist's suicidal desire and in the example of two painters. From the perspective of psychology, it is possible to define art as afrom of external expression of the human mind, psychology. Artist; he is a creative person who produces in one of the branches of art and shapes the existing. Although it has not been proven whether creativity, artistic genius and pathology have a binding genetic component; Some research in the psychology of art has strengthened the argument that the creation process facilitates the visibility and perceptibility of certain pathologies. The artistic creation process of the artist can be sometimes painful and sometimes exhilarating. However, if the anxiety of some artists has passed to the psycho-pathological dimension, the resulting situation can now result in an act of self-destruction beyond creation. On the other hand, it seems natural fort he artist to experience psychological problems as much as other people. It is known that in the creative processes of the problems in question, the artist can not only strengthen the indvidual's decision to die radically, but also lead them to make healthy decisions in solving problems as a form of therapy from time to time. It is known inthe history of art that many artists committed suicide. Suicide is ending one's life by oneself. However, suicide was thought to be a social phenomenon as well as an individual act. Although it is known thwt individuals who commit suicide as a result of the psychology created on them by personal phenomena, their psychology that they Express is shaped by the way they cope with the problems arising from the social enviroment they face in their life processes. In this study, the concept of suicide will be mentioned and the works of Arshile Gorky, one of the important artists of the abstract expressionism schools, and his last work before committing suicide will be examined in the context of the reflection of the course of the mental illness that led the artist to suicide on his works.