Aile şirketlerinin kurumsallaşmasında stratejik yönetimin rolü
The role of strategic management in the institutionalization family businesses
- Tez No: 830617
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Dünyası, Aile Şirketi, Kurumsallaşma, Stratejik Yönetim, Business, Family Firm, İnstitutionalization, Strategic Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Aile şirketleri aynı aileye ait bireylerden oluşmuş iş alanlarıdır ve kuruldukları ülkelerin ekonomilerinde etkili bir pazara sahiptirler. Dünya çapındaki sayısız ekonomik krizler ve sertleşen rekabet ortamı aile şirketlerini olumsuz etkilemiştir ve bu durum bu şirketleri farklı arayışlara zorlamıştır. Bu yaklaşımların arasında en yaygın olanı kurumsalcılık ve stratejik yönetimidir. Aile şirketleri özel sektördeki iş alanlarından birini oluşturmaktadır. Bu aile şirketlerinin varlığının devam etmesi ve büyümelerinin sürekliliği için uzun süreçli hedefler oluşturmak ve bu hedefleri gerçekleştirmek için gerekli yapıları oluşturmak oldukça önemlidir. Bu süreç aile şirketleri için kurumsallaşmayı kaçınılmaz yapar. Kurumsallaşma ise sadece bir kişinin kararlarına bağlı kalmaksızın o aile şirketinin iş hayatının devamlılığını ve organizasyonunu sağlayabilmektedir. Ayrıca kurumsallaşma organize çalışmanın içinde yer alması gereken doğru etkileşim ve iletişim için gerekli bazı temel kuralları zorlayarak da olsa uygulamayı sağlayabilmektedir. Bu yüzden bir organize çalışmanın iç dinamiğindeki gereklilikler“aile anayasası”denilen kesin tercihen yazılı yasalara bağlıdır ve bu yasalar doğrultusunda işler ve gelecek nesillerin eğitilmesi de bu kurumsal zihniyete göre devam edilmektedir. Stratejik yönetim açısından, farklı aileler kendi kaynaklarının kullanımı ya da onların satışlarıyla ilgili durumlarda farklı olanaklara sahiptirler. Bu durum ise farklı ailelere farklı iş stratejileri sağlayabilmektedir. Bu çalışma, kurumsallaşan aile şirketlerindeki stratejik yönetimine ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Family firms are businesses established by the members of the same family and they hold a significant market share in the economies of the countries in which they reside. The numerous economic crises around the world and the toughening of the competitive landscape have adversely affected the family firms and as a result have forced them to adopt new approaches. Institutionalization and strategic management are among the most common of these new approaches. Family firms make up one of the business areas of the private sector. For family firms to continue to exist and grow, it is necessary for them to set long term goals and create the necessary structures to achieve these goals. This in turn makes institutionalization inevitable for family firms. Institutionalization allows an organization or a business to continue to operate and expand without being tied to specific individuals. Institutionalization also dictates specific rules to be followed for any interaction and communication that takes place within an organization. Therefore, this necessitates any internal processes in an organization to be bound by certain - preferably written - rules that serve the role of a“family constitution”and the need to train the next generations with the same institutional mind set. In terms of strategic management, different families have different resources at their disposal and limits on those resources. This brings about diverse business strategies for different family firms. This study intends to shed light on the role of strategic management in the institutionalization of family firms.