Hemşirelerde iş doyumu ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Job satisfaction among nurses and the determination of the factors that affect it
  1. Tez No: 364970
  2. Yazar: SİBEL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MAVİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, hemşire, sağlık, Job satisfaction, nurse, health
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırma Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesinde çalışan hemşirelerin, iş doyumlarını ve iş doyumlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına, anket uygulamasını kabul eden 251 sağlık personeli alınmıştır. Veriler Sosyo-demografik Anket Formu, Oldham ve Hacman tarafından geliştirilen 14 maddelik İş Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmış, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 15.0 paket programında sayı (%), ortalama±standart sapma, Kolmogorov Smirnov testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA ) ve t-testi, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan sağlık personelinin İş Doyum Ölçeğinden aldığı genel iş doyumu puanı (40.23) bulundu. Araştırmaya katılan hemşireler, İş Doyum Ölçeği“Birlikte Çalışılan Kişiler”boyutundan en yüksek puanı alırken, en düşük puanı ise“Terfi Olanakları”boyutundan almıştır. Yaş, çalışma yılı, hasta sayısı, çalışılan birimdeki pozisyon durumu, nöbet tutma durumu ve nöbet sayısı ile iş doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir (p0.05).Sonuç olarak araştırmaya katılan sağlık personelinin genel iş doyumunun orta düzeyde olduğu, sosyo-demografik özelliklerin iş doyumu üzerine etkisi olduğu bulunmuştur.Elde edilen sonuçlar ışığında; hemşirelerin iş doyumunu ve hemşirelerin verdiği hizmetlerin etkinliliğini arttırmak amacıyla, yöneticilere ve iş doyumu ile ilgili çalışma yapacak olan araştırmacılara yardımcı olabilecek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research GATA running on nurses' job satisfaction and job satisfaction in order to determine the factors that affect, is a descriptive study.Included in the survey, the survey of 251 health care providers who accept the application has been taken. Data Socio-demographic Questionnaire, C. Oldham and J. R. Hacman transmission developed by the 14-item Job Satisfaction Scale collected using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 15.0 package program number (%), mean±standard deviation, Kolmogorov-Smirnov test, one-way analysis of variance (ANOVA) and t-test, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used. Medical personnel who participated in the study received from the general job satisfaction Job Satisfaction Scale score (40.23) was found.Participated in the research nurses Job Satisfaction Scale with 'Working People' in size with the highest score when, the lowest score in the 'Upgrades' size was named after.Age, year of study, the number of patients studied, the position of the unit status, hold status and the number of seizures and seizure of job satisfaction was found to be statistically significant differences (p0.05).As a result of health care personnel involved in research as an intermediate level of overall job satisfaction, job satisfaction, impact on socio-demographic characteristics were found to be.As a result, General job satisfaction of health personnel who participated in the survey of medium-level sociodemographic features, which is the effect of job satisfaction has been found.In light of the results obtained; nurses and nurses' job satisfaction in order to increase the efficiency of the services provided, managers and researchers who will work on job satisfaction and suggestions have been made that may help.