360 derece ve grafik dereceleme performans değerlendirme sistemlerinin çalışan memnuniyetine etkisi: Görgül bir araştırma
360 degress and graphic rating effect of performance evaluation system employee satisfaction an empirical study
  1. Tez No: 364976
  2. Yazar: MURAT DAVUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, 360 Derece Geri Bildirim, Grafik Dereceleme, Çalışan Memnuniyeti, Performance Appraisal, 360 Degree Feedback, Graphic Rating, Employee Satisfaction
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, aynı sektörde farklı performans değerlendirme sistemi kullanan iki firmanın karşılaştırmalı olarak çalışanlarının memnuniyetlerini tespit etmek ve kullanılan performans değerlendirme yöntemlerinin verimliliğe etkisinin ölçülmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu maksatla kapı sektöründe faaliyet gösteren iki firmada çeşitli kademelerde çalışan 150 personel ile yüz yüze görüşme sistemi olan anket yöntemi ile toplanan verilerle bir araştırma yapılmıştır. Bulgulara ulaşmak için anket sonucunda elde edilen veriler SPSS veri analiz programı kullanılarak Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) değişkenler arası korelasyonların faktör analizine uygunluğu test edilmiş ve yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde, demografik olarak her iki firmada da bayan çalışan sayısının az olduğu ve B firması çalışanlarının A firması çalışanlarından daha tecrübeli oldukları görülmektedir. Her iki firma için katılım düzeyi düşük olan ifadeler saptanmış ve bu konuda gerekli öneri ve tavsiyelerde bulunulmuştur. Tüm bulgular değerlendirildiğinde Grafik Dereceleme yöntemini uygulayan firmanın 360 Derece geri bildirim yöntemini uygulayan firmadan çalışan memnuniyeti bakımından üstün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study uses the same two firms in the sector with the comparative performance evaluation system to determine employee satisfaction and performance evaluation methods used to measure effects on productivity have been conducted. For this purpose, two companies operating in the port sector, working in various capacities in face to face interviews with 150 personnel system, with data collected by survey research was conducted. Results obtained from the survey results to reach the SPSS data analysis program using the Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) suitability for factor analysis of the correlations between variables have been tested and have been interpreted. The findings are examined, both demographically small number of female employees in the company and that company employees of Company B is seen that more experienced employees. With low levels of participation for both companies expression was determined and the necessary suggestions and recommendations have been made in this regard. Considering all the evidence Graphic Rating method that implements the method that implements the company's 360-degree feedback from the company was determined to be superior in terms of employee satisfaction.