Kamu hastanelerinde çalışan diyetisyenlerde tükenmişlik düzeyinin ölçülmesi üzerine bir araştırma; Ankara ili örneği
A study on the measurement of burnout levels in dietitians working at public hospi̇tals; An example of Ankara
  1. Tez No: 364977
  2. Yazar: ÖZDEN BOSTANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Diyetisyen, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Burnout, Dietitian, Maslach Burnout Inventory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz iş ortamının başta gelen sorunlarından biri olarak görülen tükenmişlik konusuna ilgi son yıllarda giderek artmaktadır. İnsana yönelik hizmetin ön planda olduğu sağlık kurumlarında çalışan bireylerde tükenmişliğe ait bulguların her geçen gün daha fazla tartışıldığı görülmektedir. Araştırmanın amacı, kamu hastanelerinde çalışan diyetisyenlerde tükenmişlik düzeylerini belirlemek, bazı demografik ve mesleki değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Araştırma kapsamına Ankara merkez kamu hastanelerinde çalışan 150 diyetisyen alınmıştır. Sosyo-demografik ve mesleki özellikleri saptamaya yönelik kişisel bilgi formu; tükenmişlik alt boyutları ( duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı) düzeyleri için Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.5 istatistik paket programı kullanılmıştır. Veriler t testi, Kruskall Wallis, Mann- Whitney U, ANOVA, Tukey testleri ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda cinsiyet, gelir durumu gibi değişkenlerle tükenmişlik arasında anlamlı sonuçlar bulunmazken; yaş, medeni durum, eğitim, çocuk sahibi olma, mesleği isteyerek yapma, çalışma yılı, idare tarafından takdir edilme, diğer çalışanlardan saygı görme değişkenleri ile tükenmişlik arasındaki belirli boyutlarda anlamlı farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the interest in burnout, which is one of the major problems of today's business environment, has been increasing. This issue is discussed more rigorously in each passing day, especially in health institutions where human services is the main concept. The purpose of the study is to determine the burnout level of dietitians working in public hospitals and to examine the effect of demographic and professional factors to this level. 150 dietitians working in the public hospitals in the city center of Ankara are included in the survey. In order to indentify socio-demographic and professional characteristics, personal information form was prepared and; Maslach Burnout Inventory was used for burnout sub-dimensions (emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment). SPSS 11.5 statistical software program was used for the evaluation of data. This data has been analyzed with t test, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, ANOVA and Tukey tests. As a result, some parameters such as gender and income have not a significant correlation with the burnout level. However, some other parameters such as age, marital status, education, having children, love of profession, working year, appreciation by the administration and respect from other employees have some meaningful relationships with the burnout level.