Diabetik retinopati progresyonunun retina sinir lifi analiziyle takibi
Tracking the progression of di̇abeti̇c reti̇nopathy via retinal nerve fiber analysis
- Tez No: 365080
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERBAĞCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetik progresyon takibi, Diabetik retinopati, RSLT, SDOKT, Diabetic Progression Tracking, Diabetic retinopathy, RNFL, SDOCT
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Diabetik retinopati (DR) diabetes mellitus (DM) un en sık görülen komplikasyonudur. DR'nin retinal nöronlarda yaptığı patolojik değişiklikler pek iyi bilinmemektedir. Optik Koherens Tomografi (OKT) ile retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığının ölçülmesi ile RSLT defektlerinin tespiti ve takibi mümkün olmaktadır. Bu çalışmada Tip 2 DM'lu olgularda diabetin RSLT kalınlığına etkisi, metabolik kontrol ve diabet süresi ile RSLT kalınlığı arasındaki ilişki incelendi. 120 olgunun dahil edildiği çalışmada oftalmolojik muayenesinde DR bulgusu olmayan Tip 2 DM'li 30 olgu, nonproliferatif diabetik retinopati (NPDR) bulunan 30 olgu ve proliferatif diabetik retinopati (PDR) bulunan 30 olgu ile benzer yaş ve cinsiyet dağılımı gösteren 30 sağlıklı bireyin sağ gözlerinden Spectral Domain OKT (SDOKT) kullanılarak alınan RSLT kalınlık ölçümleri karşılaştırıldı. PDR'li olgularda süperior, inferior ve ortalama RSLT kalınlığının, DR bulunmayan ve kontrol grubundaki hastalara göre; nazal kadranda ki RSLT kalınlığının ise diğer üç gruptaki hastalara göre anlamlı düzeyde azaldığı gözlendi. NPDR'li olgularda inferior kadranda ki RSLT kalınlığının kontrol grubu ve DR olmayan olgulara göre anlamlı düzeyde azaldığı gözlendi. DR olmayan olgularla, kontrol grubundaki olgular arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Tüm olgular ayrı ayrı ve birlikte ele alındığında HbA1c, açlık kan şekeri (AKŞ) ve diabet süresi ile RSLT kalınlıkları arasında ters bir ilişki saptandı. DR ilerledikçe kötü metabolik kontrole paralel olarak RSLT kalınlığında incelme meydana geldiği tespit edildi. RSLT kalınlığında ki azalmanın diabet progresyonu açısından önemli bir gösterge olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Diabetic retinopathy (DR) is the most commonly seen complication of DM. Pathologic changes of DR on retinal neurons have not been well established. Retinal nevre fiber layer (RNFL) thickness measurements by Optical Coherence Tomography (OCT) enables the determination and follow-up of RNFL defects. In this study, the effect of diabetes on RNFL thickness, correlation between metabolic control and duration of diabetes and RNFL thickness were investigated in Type 2 cases. Among the total 120 patients; 30 patients with Tip 2 DM without DR sign, 30 patients with nonproliferative diabetic retinopathy (NPDR), 30 patients with diabetic retinopathy (PDR) and 30 healthy controls at similar age and sex distribution were included in the present study. RNFL thickness measurements of all participants were achieved using Spectral Domain OKT (SDOKT). In patients with PDR, superior, inferior, and average RNFL thickness were found to decrease significantly as compared to the control group and patients without DR. Also, RNFL thickness in nasal quadrant were decreased significantly compared to the other three groups. RNFL thickness in the inferior quadrant was also found to decrease significantly in NPDR patients compared to control group and patients without DR. No significant difference was observed between patients without DR and control group. All the cases were evaluated individually as well as all together and HbA1c, fasting blood glucose (FBG) and duration of diabetes showed an inverse relationship with RNFL thickness. As the DR progresses, poor metabolic control in parallel to thinning of RNFL thickness was observed. The decrease in RNFL thickness may be an important indicator in terms of the progression of diabetes.