Fenofibrat tedavisinin nonproliferatif diyabetik retinopati progresyonu, gangliyon hücre kompleksi ve retina sinir lifi tabakası kalınlığı üzerine etkisinin OKT ve OKT-A ile incelenmesi
Evaluation of the effect of fenofibrate treatment on nonproliferative diabetic retinopathy progression, ganglion cell complex and retinal nerve fiber layer thickness using OCT and OCT-A
- Tez No: 924536
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN TOKLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Fenofibrat, OKT, OKT-A, Statin, Diabetic retinopathy, Fenofibrate, OCT, OCT-A, Statin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışma, hafif, orta ve ağır evre nonproliferatif diyabetik retinopati (NPDR) hastalarında fenofibrat tedavisinin retinal mikrovasküler yapılar üzerindeki koruyucu etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntemler: Fenofibrat ve atorvastatin kullanan hasta grubu ile yalnızca atorvastatin kullanan kontrol grubunun 1 yıllık takip sonuçları karşılaştırılmıştır. Hastalar NPDR tanısı sonrası 1. gün, 6. ay ve 12. ay olmak üzere 3 kez kontrol muayesinden geçirilmiştir. Tüm olgulara detaylı oftalmolojik muayene, optik koherens tomografi (OKT) ve optik koherens tomografi anjiyografi (OKT-A) ölçümleri yapılmıştır. OKT kullanılarak maküler kalınlık, retinal sinir lifi tabakası (RSLT), ganglion hücre kompleksi (GHK) ve koroid kalınlığı gibi yapısal parametreler ile OKT-A kullanılarak radyal peripapiller, yüzeyel, derin, retinal ve koroidal kapiller yoğunluk ve Foveal avasküler zon (FAZ) gibi mikrovasküler özellikler detaylı olarak incelenmiştir. DR progresyonu için HbA1c, vücut kitle indeksi ve kan basıncı gibi önemli risk faktörlerinin kontrol altında olduğu hastalar ile çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda 60 hastanın 60 gözü (Fenofibrat ve atorvastatin kullanan 30 hasta, yalnızca atorvastatin kullanan 30 hasta) değerlendirilmiştir. Fenofibrat kullanan grupta retinal mikrovasküler yoğunluk stabil kalırken, kontrol grubunda belirgin bir azalma gözlenmiştir. OKT-A verileri (Yüzeyel Kapiller Dansite; Tüm, Superior yarı, İnferior yarı, Fovea, Parafovea, Perifovea, Derin Kapiller Dansite; Tüm, Superior yarı, İnferior yarı, Fovea, Perifovea, Retinal Kapiller Dansite; Tüm, Superior yarı, İnferior yarı, Fovea, Parafovea, Perifovea, Koryokapiller Dansite; Tüm, İnferior yarı, Fovea, Foveal Avasküler Zon (FAZ) damar yoğunluğu (FD) ve Dış Retinal Kan Akımı), fenofibratın kapiller düzeyde koruyucu etkiler sağladığını göstermiştir (p0,05). Fenofibrat kullanan grupta DR progresyonu kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Fenofibrat, DR progresyonunu yavaşlatan ve retinal mikrovasküler yapıları koruyan etkili bir tedavi seçeneğidir. OKT-A gibi ileri görüntüleme yöntemleriyle elde edilen bulgular, fenofibratın retinal kapiller düzeyde sağladığı stabiliteyi ortaya koymaktadır. Bu çalışma, fenofibratın DR yönetiminde mevcut tedavi protokollerine yeni bir bakış açısı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the protective effects of fenofibrate therapy on retinal microvascular structures in patients with mild, moderate, and severe nonproliferative diabetic retinopathy (NPDR). Methods: A one-year prospective analysis compared the outcomes of patients receiving fenofibrate combined with atorvastatin (study group) versus those receiving atorvastatin alone (control group). Patients underwent comprehensive ophthalmological examinations and imaging at baseline, 6 months, and 12 months. Optical coherence tomography (OCT) was used to assess macular thickness, retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell complex (GCC), and choroidal thickness. Optical coherence tomography angiography (OCT-A) was utilized to evaluate microvascular parameters, including radial peripapillary, superficial, deep, retinal, and choroidal capillary density, as well as the foveal avascular zone (FAZ). The study included patients with well-controlled HbA1c, body mass index (BMI), and blood pressure to minimize confounding factors affecting diabetic retinopathy progression. Results: Sixty eyes of 60 patients were evaluated (30 in the fenofibrate group and 30 in the control group). Retinal microvascular density remained stable in the fenofibrate group, whereas a significant decline was observed in the control group. OCT-A parameters (superficial and deep capillary density, retinal capillary density, choriocapillary density, FAZ vascular density, and outer retinal blood flow) demonstrated significant protective effects of fenofibrate at the capillary level (p0.05). The progression of diabetic retinopathy was lower in the fenofibrate group compared to the control group. Conclusion: Fenofibrate is an effective therapeutic option for slowing diabetic retinopathy progression and preserving retinal microvascular structures. Findings obtained through advanced imaging techniques, such as OCT-A, highlight the stability fenofibrate provides at the retinal capillary level. This study suggests that fenofibrate could offer a novel perspective in the management of diabetic retinopathy when integrated into current treatment protocols.