Hellp sendromunun birinci basamak tedavisinde terapötik plazma değişiminin rolü
The role of therapeutic plasma exchange in the first-line treatment of hellp syndrome
  1. Tez No: 365126
  2. Yazar: HACI BAYRAM BERKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ERKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: HELLP Sendromu, Terapötik Plazma Değişimi, HELLP Syndrome, Therapeutic Plasma Exchange
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET Amaç: HELLP sendromu birçok sistemi etkileyebilen, maternal ve fetal mortaliteye neden olabilen, mikroanjiopatik hemolitik anemi, karaciğer enzimlerinin yüksekliği ve trombositopeni ile karakterize gebeliğin ciddi bir komplikasyonudur. HELLP sendromunun tedavisinde bebeğin doğurtulması genellikle yeterli olmaktadır. Bununla birlikte class I olgularında doğuma rağmen hastanın tablosu hızla bozulabilir. Bu çalışmada class I HELLP sendromu olgularında plazma değişimi sonuçlarımız değerlendirildi. Yöntem: Çalışmaya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoji Bölümünde 2011-2014 yılları arasında HELLP sendromu tanısı konulan 21 hasta alındı. Hastaların hepsi Mississippi kriterlerine göre class I'e uymaktaydı. Hastaların doğurtulmasına rağmen, metabolik ve şuur bozukluğu mevcuttu. Tüm hastalara her seansta 1:1 volüm olmak üzere 3'er kez terapötik plazma değişimi uygulandı. Hastaların işlem öncesi ve sonrası hemogram ve biyokimyasal parametreleri değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 31+4,9(23-38) idi. Hastaların terapötik plazma değişimleri öncesi ve sonrası hemogram ve biyokimyasal parametreleri düzeyi ortalaması sırasıyla; hemoglobin(Hgb) (g/dL) 8.8+1.8 ve 10.1+2.5 (p: 0,7), trombosit(µL) 32.100±10.100 ve 174.200 ± 110.200 ( p:0,001), lökosit (µ) 16.500 ± 6.500 ve 12.700 ± 5070 ( p:0,015), LDH (U/L) 1721.1±1053.8 and 361.3±217.07 ( p: 0,0001), AST (U/L) 709.8±136.2and 68.7±21.5 ( p: 0,001), ALT (U/L); 350.6±64.2and 47.2±30.6 (P:0,001), total biluribin(mg/dL) 7.5±5.7and 2.3±1.1 ( p: 0.03), kreatinin (mg/dL) 2.68±1.51and 1.67±1.06 (p:0,17). Bu sonuçlara göre hastaların terapötik plazma değişimi sonrasında öncesine göre lökosit, total bilirubin, LDH, AST ve ALT düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma trombosit sayısında ise anlamlı artma bulundu. Hgb değerlerinde ise artma olmasına rağmen istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Bu parametrelerin tedavi sonunda normal sınırlara döndüğü görüldü. BUN ve kreatinin seviyelerinde ise düzelme görülmekle birlikte anlamlı değişme izlenmedi. Tartışma: HELLP sendromunda bebeğin doğurtulması temel tedaviyi oluşturmakla birlikte bazı olgular doğuma rağmen progresyon gösterebilir. Hem maternal hem de fetal mortaliteye neden olabilen bu durum agresif tedaviyi gerektirir. Terapötik plazma değişimi uygulaması bu tedavi seçeneklerinden birini oluşturmaktadır. Çalışmamızda Class I olgularımızda terapötik plazma değişimi hızlı ve effektif bir tedavi seçeneği olarak bulunmuştur. ,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: HELLP syndrome, which can affect multiple organ systems and cause maternal and fetal mortality, is a serious complication of pregnancy characterized by microangiopathic hemolytic anemia, elevation of liver enzymes, and thrombocytopenia. Delivering the infant usually suffices for the treatment of this syndrome. In cases with Class I HELLP syndrome, however, the clinical picture may rapidly deteriorate despite delivery. In this paper we presented the outcomes with the use of therapeutic plasma exchange (TPE) in cases with class I HELLP syndrome. Method: This study included 21 patients diagnosed with the HELLP syndrome at Inonu University Faculty of Medicine, Department of Hematology between 2011 and 2014. All patients met the Mississippi criteria for class I HELLP syndrome. All patients had metabolic derangement and impaired consciousness despite completion of delivery. All patients underwent therapeutic plasma exchange for three sessions each with a 1:1 volume. Hemogram and biochemical parameters of the patients were evaluated before and after the procedure. Results: The mean age of the study participants was 31+4.9(23-38) years. The mean hemoglobin level before and after therapeutic plasma exchange of the patients were 8.8+1.8 and 10.1+2.5 (p:0.7), respectively. The corresponding values were 32.100±10.100 and 174.200 ± 110.200 (p:0.001), respectively for the thrombocyte count (µL); 16.500 ± 6.500 and 12.700 ± 5.070 (p:0.015), respectively for the leucocyte count (µ); 1721.1±1053.8 and 361.3±217.07 (p:0.0001), respectively for LDH (U/L); 709.8±136.2and 68.7±21.5 (p:0.001), respectively for AST (U/L); 350.6±64.2and 47.2±30.6 (p:0.001), respectively for ALT (U/L); 7.5±5.7and 2.3±1.1 (p: 0.03), respectively for total bilirubin(mg/dL); and 2.68±1.51and 1.67±1.06 (p:0.17), respectively for creatinine (mg/dL). According to these results, there was a statistically significant decrease in leucocyte count, bilirubin, LDH, AST, and ALT levels whereas a significant increase in thrombocyte count was observed. Hemoglobin levels were increased, although this increase was not statistically significant. These parameters returned to normal levels after therapeutic plasma exchange. BUN and creatinine levels improved, albeit non-significantly. Discussion: HELLP syndrome is primarily treated with the delivery of infant, however some cases may show disease progression despite completion of delivery. As a potential cause of both maternal and fetal mortality, HELLP syndrome condition should be aggressively treated. Therapeutic plasma exchange is one of the available treatment options. In our study, therapeutic plasma exchange was found to be an effective and life-saving treatment option in Class I HELLP syndrome occurring in the early postpartum period.