Cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme yapılan hastalarda dudak gerginliği değişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of lip closing force changes on individuals after surgically assisted rapid maxillary expansion
  1. Tez No: 365141
  2. Yazar: ESRA YÜCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN BAYKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dudak basıncı, Cerrahi Destekli Hızlı Maksiller Genişletme, Relaps, Lip pressure, Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion, Relaps
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısmadaki amacımız, iskeletsel ve dentoalveolar yapılar üzerindeki etkileri sebebiyle cerrahi destekli hızlı maksiler genişletme yapılan hastalarda dudak basıncındaki değişikliklerin değerlendirilmesi amacıyla işlem öncesi ve sonrası maksillanın transversal yön hareketi ve üst keser dişlerdeki açısal değişim değerleri karşılaştırılarak dudak basıncının genişletme sonrası oluşan relaps ile ilişkisini ortaya kaymaktır. Bu amaçla maksiller darlığa sahip toplam 14 bireyden, yaş ortalaması 22±0,62 olan 7 erkek; yaşları 20-24 arasında değişen yaş ortalaması 19,29±0,89 olan 7 bayan hasta bireye cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme uygulanmıştır. Tüm bireylerden tedavi başlangıcında ve cerrahi genişletme sonrasında ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar, ortodontik modeller, lateral sefalogram, ortopantomografik radyograflar alınmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların maksimum ve minimum dudak gerilimleri ölçümleri Lip De CumLDC-110R® (Cosmos instruments Co. LTD, Tokyo, Japan) cihazıyla preoperatif dönemde, çevirme başladıktan sonraki 5. günde, çevirmenin sona erdiği günde, 3. ve 6. aylarda tekrarlanmıştır. Operasyon öncesi çevirmenin sona erdiği günde, preoperatif dönemde, genişletmenin sona erdiği günde, 3. ve 6. aylarda lateral sefalometrik kayıtlar ve alçı modeller alınmıştır. Cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme sonrasında dudak gerginliğinde anlamlı azalma meydana gelirken, üst keser açılarında ve kaninler arası transversal mesafe miktarında istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this study were to evaluate changes in lip pressure and compare effects of lip pressure with changes in transversal dimension of maxilla and amount of tipping in incisor teeth after surgically assisted rapid maxillary expansion. The study involves 7 female with a mean age of 19,29±0,89 and 7male with a mean age of 22±0,62 2 years treated with surgically-assisted RPE. From all the patients intraoral and extraoral photographs, orthodontic models, lateral cephalograms, orthophantomographic radiographs were taken before and after treatment. Maximum and minimum lip pressures of patients were measured with Lip De CumLDC-110R® (Cosmos instruments Co. LTD, Tokyo, Japan) before surgery and at the fifth day of expansion, end of expansion, 3th month and sixth month postoperatively. Lateral cephalograms as well as models were taken before surgery and at the end of expansion, 3th month and sixth month postoperatively. After rapid maxillary expansion treatment in all patients revealed retroclination in upper incisors, decrease in maxillary transversal width while the lip pressure decreased. Our results reached statistical significance.