Deneysel ağrı modellerinde avanafilin antinosiseptif etkilerinin araştırılması
Investigation of the antinociceptive effects of avanafil i̇n experimental pain models
  1. Tez No: 937599
  2. Yazar: ASMAA HAJ MOUSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM YALÇIN İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezilk etki, Avanafil, CGMP, Nosisepsiyon, PDE5 inhibitörleri, Analgesic effect, Avanafil, CGMP, Nociception, PDE5 inhibitors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ağrı, üretkenliği sınırlayan ve yaşam kalitesini düşüren en yaygın olgulardan birisidir. Hali hazırda günümüzde kullanılan birçok etkili analjezik bulunmasına rağmen, güvenlikleri ve yan etkileri konusunda bazı endişeler mevcuttur. Bu durum, daha etkili ve güvenli analjeziklerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Önceki bulgularda, nitrik oksit-guanozin monofosfat (NO-cGMP) yolağının deneysel çalışmalarda ağrı modülasyonu ve antinosisepsiyonda önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Bu çalışmada erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan bir fosfodiesteraz-5 (PDE5) inhibitörü olan avanafilin merkezi ve periferal sistemdeki analjezik etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Avanafilin santral antinosiseptif etkisini incelemek amacıyla tail flick ve hot plate testleri kullanılırken, periferik antinosiseptif etkisi asetik asit ile indüklenen abdominal kontraksiyon testi ile değerlendirildi. Avanafilin 10 mg/kg dozu, tail flick ve hot plate testlerinde antinosiseptif etki göstermedi. Öte yandan, avanafilin 20 mg/kg dozu, kontrol grubuna kıyasla tail flick testinde latans süresinde anlamlı bir artış gösterdi, ancak hot plate testinde antinosiseptif etki oluşturmadı. Avanafilin 10 ve 20 mg/kg dozlarının ise asetik asit ile indüklenen abdominal kontraksiyon testinde, doza bağlı olarak kontrol grubuna kıyasla abdominal kontraksiyon sayısında anlamlı bir azalma sağladığı gözlendi. Bulgularımız, avanafilin akut ağrı modellerinde potansiyel bir analjezik etkinlik gösterdiğini ve bu nedenle ağrı tedavisinde umut verici bir tedavi seçeneği olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Pain is one of the most common conditions that limit productivity and reduce quality of life. Despite the availability of numerous effective analgesics in current medical practice, concerns remain regarding their safety and side effects. This necessitates the development of more effective and safer analgesic agents. Previous findings have demonstrated that the nitric oxide-cyclic guanosine monophosphate (NO-cGMP) pathway plays a significant role in pain modulation and antinociception in experimental studies. The present study aimed to investigate the central and peripheral analgesic effects of avanafil, a phosphodiesterase-5 (PDE5) inhibitor used in the treatment of erectile dysfunction. To evaluate the central antinociceptive effects of avanafil, the tail flick test and hot plate test were employed, while the peripheral antinociceptive effects were assessed using the acetic acid-induced abdominal writhing test. At a dose of 10 mg/kg, avanafil did not exhibit antinociceptive effects in the tail flick and hot plate tests. However, at a dose of 20 mg/kg, avanafil significantly increased latency time in the tail flick test compared to the control group, although no antinociceptive effect was observed in the hot plate test. Additionally, both 10 mg/kg and 20 mg/kg doses of avanafil significantly reduced the number of abdominal writhing responses in the acetic acid-induced abdominal contraction test in a dose-dependent manner compared to the control group. Our findings suggest that avanafil exhibits potential analgesic activity in acute pain models and may represent a promising therapeutic option for pain management.