Kronik iliokaval venöz obstrüksiyonun noninvazif tanısında femoral ven akımının dopper ile değerlendirilmesi
Doppler estimates of femoral vein blood flow in non-invasive diagnosis of chronic i̇liocaval venous obstruction
- Tez No: 365180
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT KÖKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, General Surgery, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dupleks Doppler ultrasonografi, İliak ven, Tanı, Tarama, Venöz yetmezlik, Diagnosis, Duplex Doppler ultrasonography, Iliac vein, Screening, Venous insufficiency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
İliokaval obstrüksiyona yaklaşım ve buna ilişkin sınıflandırmalar güvenilir bir noninvazif tarama yöntemi bulunmadığından hep yetersiz kalmıştır. Venöz akış bozukluklarında ana femoral venin dupleks ultrasonografiyle incelenmesiyle solunumla ilişkili femoral akımda oluşan değişikliklerin izlenemediği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı femoral ven akımındaki solunumsal değişikliklerin yokluğunun ve Valsalva manevrasıyla devamlı akım izlenmesinin kronik iliokaval venöz lezyonlar için tanısal değerinin araştırılmasıdır. Kronik venöz yetmezlikli (CEAP C3 ve üzeri) hastalar çalışmaya prospektif olarak dâhil edilmiştir. Standart alt ekstremite venöz dupleks ultrasonografi değerlendirmesini takiben her iki ana femoral vendeki akım, solunumsal değişikliklerin varlığı ve Valsalva manevrasına yanıt şekli açılarından değerlendirilmiştir. Ardından tüm hastalara vena kava, her iki ana ve eksternal iliak venleri değerlendirmek amacıyla kontrast venografi ve intravasküler ultrasonografi (IVUS) yapılmıştır. Sonuçlar tanısal değer ve doğruluk değerleri belirlenmek üzere incelenmiştir. Ortalama yaşları 40,3±1,5 olan 83 hasta (63 erkek ve 23 kadın) çalışmaya dâhil edildi. Kırk üç hastada (%53,5) aktif veya iyileşmiş ülser saptandı. Kontrast venografi ve IVUS incelemeleriyle vena kava inferior, sağ iliak ven ve sol iliak vende venöz obstrüksiyon sırasıyla %16,3, %32,6 ve %80,2 olarak saptandı. Trombotik veya trombotik olmayan sol iliak ven tıkanıklıkları %46,5 oranında izlendi. Farklı akım parametreleri değerlendirildiğinde; herhangi bir derecede iliokaval obstrüksiyonun tanısında, dinlenim sırasında ana femoral vende monofazik akım ve Valsalva manevrasında devamlı akım kombinasyonunun en yüksek özgüllük ve pozitif prediktif değere sahip olduğu görüldü. Dinlenim sırasında ana femoral vende monofazik akım ve Valsalva manevrasında devamlı akım kombinasyonunun hassasiyet, özgüllük, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve doğruluk oranları; -herhangi bir derecede iliokaval obstrüksiyonun tanısında sırasıyla; %38,1, %100, %100, %55,8 ve %65,3 -%50?nin üzerindeki iliokaval darlıkların tanısında sırasıyla; %44,4, %98,1, %95,2, %67,5, ve %73,4 -iliokaval tam tıkanıklıkların tanısında sırasıyla; %64, %93,1, %76,1, %88,3 ve %85,7 olarak saptandı. Sonuç olarak, ana femoral ven akımının dupleks ultrasonla incelenmesi tetkiki, iliokaval yetmezliklerin tanısında kullanılabilecek noninvazif güvenilir bir araçtır. İliokaval venöz obstrüksiyon kronik venöz yetmezlik hastalarında sıkça saptanmaktadır. Ana femoral vende dinlenim sırasında monofazik akım ve Valsalva manevrasında devamlı akım kombinasyonun tespiti, olası iliak ven obstrüksiyonlarının tanısında güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Management and identification of iliocaval obstruction has always been difficult due to the lack of a reliable noninvasive screening technique. It has been reported that absence of respiratory variation in femoral flow during duplex ultrasound examination of the common femoral vein may provide evidence for outflow obstruction. The purpose of this study was to establish the diagnostic value of absence of respiratory variation in the femoral flow and continuous flow at Valsalva?s maneuver in detection of chronic iliocaval venous lesions. Patients with chronic venous disease (CEAP C3 and above) were prospectively enrolled in the study. Following a standard lower extremity duplex ultrasound examination, both common femoral veins were examined for presence or absence of respiratory variation in the femoral flow as well as response to Valsalva?s maneuver. Then all patients underwent contrast venography and intravascular ultrasonography (IVUS) for vena cava, bilateral common and external iliac veins. The results were compared in terms of diagnostic value and accuracy. Eighty-six patients, 63 males and 23 females, mean age 40.3 ±1.5 years, were enrolled in the study. Forty-six (53,5%) patients had active or healed venous ulcer. Using contrast venography and IVUS examination venous obstruction in the inferior vena cava, right iliac vein and left iliac vein was detected in 16.3%, 32.6%and 80.2%of patients, respectively. The left iliac vein compression either non-thrombotic or thrombotic was detected in 46.5%of patients. When various flow parameters were evaluated, combination of common femoral vein monophasic flow at rest and continuous flow at Valsalva?s maneuver had highest specificity and positive predictive value (PPV) for diagnosis of any degree of iliocaval venous obstruction. The sensitivity, specificity, PPV, negative predictive value (NPV) and accuracy of combination of monophasic flow at rest and continuous flow at Valsalva's maneuver for the diagnosis of -any degree of iliac venous obstruction are; 38.1%, 100%, 100%, 55.8% and 65.3, respectively. ->50% stenosis are; 44.4%, 98.1%, 95.2%, 67.5% and 73.4%, respectively. -occlusion are; 64%, 93.1%, 76,1%, 88.3% and 85,7%, respectively. Iliocaval venous obstruction is a frequent feature of chronic venous disease. Combination of monophasic flow at rest and continuous flow at Valsalva's maneuver is a reliable diagnostic tool for detection of possible iliac vein obstruction.