İlk okul yapıları iç mekanlarında doğru yönlendirme için piktogramların konumlandırılması üzerine deneysel bir çalışma
An experimental study on positioning and correct orientation of pictograms for interior of primary schools
  1. Tez No: 365214
  2. Yazar: ELSHAN VAKHSHURİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TAVŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel İletişim, İç Mimari, Grafik Tasarım, Piktogram, Çocuk, Visual Communication, Interior Architecture, Graphic Design, Pictogram, Children
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tİnsan, görsel bir varlıktır; çevresinden gelen yansımaları görsel iletişim sistemleri içinde değerlendirir. Çoğu zaman günlük yaşamında görsel iletişim sayesinde eylem ve düşüncelerini yönlendirir. Görsel iletişim; işaret, piktogram ve semboller aracılığıyla insanlar arasında söze gerek duymadan gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada, görsel bir iletişim olarak işaret ve yönlendiricilerin tasarımları, piktogramların günümüzdeki rolü, çocuklar için tasarlanan piktogramların onların yaşamlarına etkisi ve bunların okul vb. çocuk mekânlarında doğru konumda uygulanması ele alınmıştır. Grafik tasarımın iç mimarideki etkisi, çevresel grafik ile iç mimarinin bu alanla ortak noktaları ve yönlendirme sistemlerinin en önemli elemanlarından biri olan piktogramların iç mimariyle ilişkisi vurgulanmıştır. Çalışma sürecinde, çocuk mekânları ele alınarak ve bir örnek üzerinden yola çıkılarak bir ilkokul seçilmiştir. Çocuklarla gruplar halinde seminer, anket ve alan çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmalar, gözlemler ve değerlendirmeler sonucunda, çocuklar açısından iç mekânda piktogramların doğru konumlanması için hangi uygulama yolunun daha etkili olacağı belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
EHuman is a visual presence, He evaluates reflections from around in visual communication systems. He often directs actions and thoughts Through visual communication in daily life. through signs, pictograms and symbols , Visual communication performed among people without the need to mention. The purpose of this study is to investigate the role of pictograms and the effect of the pictograms designed for children and also to use the pictograms in places like school in a correct position as a visual communication system of signs . In the scope of the work the influence of graphic design in the Interior Architecture, the common points of environmental Graphic and Interior Architecture and the relation between pictograms and Interior Architecture were analyzed. During the study, the children places Taking into account and as an example a primary school has been selected and studied in groups with children. At the end of the study and practice for children which did methodical and applied the best way of using pictograms location in primary schools, is mentioned.