HIV-1 pozitif erişkin hastalarda virüs tiplendirmesi ve direnç belirlenmesi
Subtyping of the virus in HIV-1 positive adults and determining antiviral resistance
  1. Tez No: 365274
  2. Yazar: MUAMMER OSMAN KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV, drug resistance, mutation, sequence analysis, AIDS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
HIV-1 ile enfekte hastalarda gözlemlenen ciddi semptomların ve bireyin yaşam kalitesinin düşüşünün önüne geçilmesi için, viral yük tayini, CD4 hücre sayımı ve ilaç direnç testleri düzenli olarak gerçekleştirilir. Bu testlerin sistematik bir şekilde yapılması hastalığın prognozu açısından çok önemlidir. Tedavisi gerçekleştirilen bir hastada, klinisyenin isteği doğrultusunda düzenli aralıklarla yapılmakta olan viral yük tayini ile HIV ilaç direncinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. DHHS, HIV-RNA seviyesininin 24 haftalık tedavi sonucunda 400 kopya/ml, 48 haftalık tedavi sonucunda ise 50 kopya/ml altına düşmemesinin tedavi başarısızlığını gösterdiğini belirtmektedir. Bu çalışmada, tedavi alan ve tedaviye başlamamış hastaların Nükleozid Ters Transkriptaz İnhbitörü (NRTI), Nükleozid olmayan Ters Transkriptaz İnhibitörü (NNRTI) ve Proteaz İnhibitörü (PI) direnç profillerini çıkartarak tedavinin başarılı bir şekilde yürütülebilmesini, tedavi gören ancak viral yüklerinde anlamlı düşüşler gözlemlenmemiş bireylerde ise alternatif tedavi seçeneklerinin belirlenmesini ve elde edilen veriler sonucu HIV-1 pozitif erişkin hastalarda yaygın alt tip ve direnç varlığının taranmasını amaçladık. Çalışmamızda yer alan 50 hastamızdan 48'inin sekans analizi işlemi yapılmış 2 hastanın sekans analizi gerçekleştirilememiştir. Bu hastalardan 9'unda (%18,7) antiretroviral ilaç grubundan birine ya da ikisine birden gelişmiş orta seviyeden yüksek seviyeye kadar değişen şiddette direnç saptanmıştır. Çalışmamızda yapılan virüs alt tiplendirme analizi sonucunda 48 hastanın 21'inin alt tip B (%43,7) olduğu belirlenmiştir. Ülkemizde primer direnç ve HIV-1 alt tip sürveyansı hakkında daha sağlıklı veriler elde edilebilmesi için, daha fazla sayıda hasta ile daha geniş çaplı araştırmaların yapılması gerekmektedir. A nahtar Kelimeler: HIV, İlaç direnci, Mutasyon, Dizi analizi, AIDS
Özet (Çeviri)
In order to prevent the decrease in the life quality of the patients and the severe symptoms seen in patients infected with HIV-1, viral load detection, CD4 cell count and drug resistance tests are carried out regularly. Carrying out these tests systematically are very important for the disease prognosis. Regular detection of the viral load of a patient who is on therapy carried out in accordance with clinician request prevents HIV drug resistance. DHHS suggests the development of resistance to the drugs used in the therapy in case the HIV-RNA load does not decrease below 400 copy/ml after 24 week therapy or below 50 copy/ml after 48 week therapy. In this study it was aimed to drive the therapy succesfully in patients who are on therapy and who are not, by detecting NRTI, NNRTI and PI resistance profiles, to determine the alternative therapy choices in patients having therapy but viral load has not decreased significantly and to screen the predominant virus subtype and resistance profile in HIV-1 positive adults. In our study, sequencing of the virus was carried out in 48 of 50 patients and resistance for one or both of the antiretroviral drug groups was detected in 9 (18.7%) of these patients; resistance being changed from intermediate to high level. According virus subtyping results, subtype was detected in 21 (43.7%) of 48 patients. It is clear that larger scaled researches comprising more patients are needed for obtaining more reliable results about primary resistance and HIV-1 subtype surveillance in our country.