Torasik aort anevrizmalı hastalarda TIMP3, FBN-EDA ve FBN-EDB gen anlatım düzeylerinin araştırılması
Investigation of TIMP3, FBN-EDA and FBN-EDB gene expression levels in patients with thoracic aortic aneurysm
- Tez No: 365275
- Danışmanlar: PROF. SADRETTİN PENÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Thoracic aortic aneurysm, TIMP3, ECM, Fibrillin1, MMP
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Aort anevrizması aortun torasik ve abdominal bölümlerinde meydana gelen ölümcül, bir ileri yaş atak hastalığıdır. Aort anevrizması sonucu meydana gelen ölüm oranı %100'e yakındır ve vakaların %60'a yakın bir kısmı hospitalizasyon öncesi aşamada kaybedilmektedir. Ekstrasellüler matris matris (ESM) memeli dokuları içindeki hücrelerin arasında bulunan ve onları destekleyen bir yapıdır. Torasik aort anevrizmaları, ilerleyen düz kas hücresi (DKH) azalmasına bağlı olarak ekstrasellüler matrisin yıkımı ile karakterize edilir. Torasik aort anevrizması ciddi aort diseksiyonlarına yol açan yırtılma yüzünden ani, umulmadık ve erken ölümlerin sık rastlanan bir nedenidir. Torasik aort anevrizmasının büyüme hızı lezyon bölgesine göre çeşitlilik gösterir. Asendan anevrizmalar her yıl yaklaşık 0,07 cm büyüme hızına sahipken desandan anevrizmalar yaklaşık 0.19 cm büyüme hızına sahiptir. Aortik diseksiyonu engellemenin başlıca dayanak noktası aort çapının 5.5 cm ya da daha fazlası olması durumunda cerrahi müdahale yapmaktır. Hipertansiyon ve irsi biküspid aortik kapakçığı (BAV) bu hastalık için risk faktörü olsa da genetik yatkınlık etiyolojide göze çarpan bir rol oynar. Otozomal dominant bir hastalık olan Marfan sendromuna sahip hastaların torasik aort diseksiyonuna yatkınlığı bulunduğu uzun yıllardır bilinmektedir. Marfan Sendromu; elastin ile ilgili mikrofibrillerin bir bileşeni olan fibrilin-1'i kodlayan gendeki mutasyonlar sonucu meydana gelmektedir. Matris metalloproteinaz (MMP) ailesi ekstrasellüler proteazların önemli bir üyesidir. En önemli görevleri ekstrasellüler matrisin yıkımıdır. MMP aktivitelerindeki kontrolsüz artışların ESM degradasyonu yoluyla akut ve kronik hastalıkların pataogenezindede rol oynamaktadır. MMP ve TIMP (doku İnhibitör metalloproteaz) ekspresyonundaki farklılıklar asendan aort genişlemesi gelişimine zemin oluşturmaktadır. Çalışmamıza gönüllü katılmıştır. Hasta ve sağlıklı gönüllülerden alınan doku parçaları homojenize edilerek total RNA izolasyonu yapılarak elde edilen RNA örneklerinden RT-PZR yöntemi ile TIMP3, Fibronektin ve Fibrilin genlerinin ekspresyon değişimleri incelendi. İstatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilemese de, her üç genin ekspresyon seviyesinde atış tespit edildi. Anahtar Kelimeler : Torasik Aort Anevrizması, TIMP3, Fibrilin-1, Fibronektin
Özet (Çeviri)
Aortic aneurysm occurs in the thoracic and abdominal sections of the aorta and is a deadly late-age-at-onset disease. Mortality from ruptured aneurysms approaches 100%, with almost 60% of patients dying in the prehospital environment. ESM provides support for mammalian cells. Thoracic aortic aneurysms are characterized by extracellular matrix breakdown associated with progressive smooth muscle cell rarefaction. Thoracic aortic aneurysms are associated with sudden, unexpected and early death due crucial aortic disections. The growth rate of thoracic aortic aneurysms varies by lesion location, with ascending aneurysms growing at a rate of 0.07 cm per year and descending aortic aneurysms growing at rate of 0.19 cm per year. The mainstay of prevention of aortic dissection is surgical repair when the aortic diameter expands to 5.5 cm or more. Hypertension and presence of congenital bicuspid aortic valve (BAV) are risk factors for the disease, but a genetic predisposition also plays a prominent role in etiology. For many years, it has been known that patients with Marfan syndrome (MFS), an autosomal dominant syndrome, are predisposed to thoracic aortic aneurysm. MFS results from mutations in Fibrillin1 gene, which encodes fibrillin-1, a component of elastin-associated microfibrils. Uncontrolled increasing of MMP activity plays an important role pathogenesis of acute and chronic diseases by degradation of ECM. Difference between MMP and TIMPs expression cause ascending aorta disection. According to the results of this study these genes were expressed at a higher level but it was not gained statistical significant results.