Nefrotik sendrom'lu çocuklarda, ortalama trombosit hacmi ve nötrofil/lenfosit oranının değerlendirilmesi
Evaluation of children with nephrotic syndrome regarding mean trombosit volume and neutrophil/lymphocyte ratio
  1. Tez No: 365294
  2. Yazar: DEVRAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ECE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nefrotik Sendrom, trombosit, ortalama trombosit hacmi, Nötrofil/lenfosit, oran, Nephrotic syndrome, trombosits, mean trombosit volume, neutrophil / lymphocyte, ratio
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Nefrotik sendrom; son yıllarda sıklığı artan ve özellikle çocuklarda erişkinlere göre çok daha sık görülen bir hastalık olup proteinüri, ödem ve hipoalbüminemi ile karakterizedir. Son yıllarda birçok kronik hastalıkta trombositler ve nötrofil/lenfosit oranı ile ilgili değişikliklerin önemi üzerinde durulmaktadır. Yapılan çalışmalar ortalama trombosit hacmi ve nötrofil/lenfosit oranının bazı hastalıklar açısından belirteç olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada nefrotik sendrom'lu çocukların aktif ve remisyon dönemlerinde ki ortalama trombosit hacmi ve nötrofil/lenfosit oranındaki değişikliklerin incelenmesi; steroid kullanan ve steroidi kesilmiş hastalarda ortalama trombosit hacmi' nin ve nötrofil/lenfosit oranının prognozla ilgili klinik öneminin araştırılması planlanmıştır. Çalışmaya nefrotik sendrom tanısı almış 44 hasta (13 kız, 31 erkek) ve kontrol grubu olarak 44 sağlıklı çocuk dahil edildi (22 kız, 22 erkek). Hastaların demografik özellikleri, nefrotik sendrom tipi, tam kan sayımı parametreleri, ortalama trombosit hacmi, nötrofil/lenfosit oranı ve proteinüri miktarı retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların verileri aktif hastalık ve remisyon dönemlerinde ayrı ayrı kaydedildi. Nefrotik sendrom' lu hastaların tanı anındaki yaş ortalaması 7.15±3.51 yıl kontol grubunun ortalaması 8.54±3.50 yıl olarak bulundu. İki grup arasında yaş, cinsiyet ve vücut ağırlığı açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Ortalama trombosit hacmi ve nötrofil/lenfosit oranları hasta ve kontrol grupları kıyaslandığında anlamlı bir farklılık göstermedi. Ortalama trombosit sayısı hasta grubunda(400,80±114,298), kontrol grubuna(338,82±86,342) göre anlamlı yüksek bulundu (p=0,005). Hastaların beyaz küre sayıları, nötrofil/lenfosit oranları, ortalama trombosit hacmi' nin, trombosit, hemoglobin, hematokrit değerleri açısından remisyon dönemi ve aktif hastalık dönemi kıyaslandığında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Hastaların remisyon dönemlerinde steroid kullanıyorken ve remisyon dönemindeki steroid kesilmişken ki ortalama trombosit hacmi, beyaz küre, nötrofil, lenfosit sayıları, nötrofil/lenfosit oranı steroid alan ve kesilmiş hastalar karşılaştırıldığında anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0,05). Sonuç olarak nefrotik sendrom' lu çocuklarda ortalama trombosit hacmi ve nötrofil/lenfosit oranının; hastalık aktiviteleri ve prognoz yönünden anlamlı bir belirteç olarak bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Nephrotic syndrome is an illness which has an increasing frequency in recent years and more common in children compared to adults characterized by proteinuria, edema and hypoalbuminemia. In recently, in many chronic diseases the changes in platelet volume and neutrophil/lymphocyte ratio gained importance. Studies revealed that, mean platelet volume and neutrophil/lymphocyte ratio may be a possible marker for some diseases. In this study, it was aimed to investigate the changes in the ratio of mean platelet volume and neutrophil/lymphocyte ratio in children with nephrotic syndrome in active and remission periods of the illness and to investigate the ratio of mean platelet volume and neutrophil/lymphocyte ratio in the children taking steroids due to prognostic clinical importance. In this study, 44 children with a diagnosis of nephrotic syndrome (13 girls, 31 boys) and 44 healthy children as a control group user included (22 girls, 22 boys). Demographic characteristics of patients, type of nephrotic syndrome, complete blood count, mean platelet volume, neutrophil/lymphocyte ratio and the amount of proteinuria were evaluated retrospectively. The data of patients in active and remission periods of the disease were recorded separately. Patients ages at diagnosis with nephrotic syndrome were found as 7.15± 3.51 years and control group had mean age of 8.54±3.50 years. Between the two groups, no significant difference was found in age, gender and body weight (p> 0.05). There was no significant differences in mean platelet volume and neutrophil/lymphocyte ratio when patient and control groups are compared. The number of platelets in the patient group (400,80±114,298), was significantly higher than in control group (338,82±86,342) (p=0,005). Comparison of patients' white blood cell count and neutrophil/lymphocyte ratio in remission and active periodsshowed no difference. Comparison of the patients' mean platelet volume, white blood cell, count neutrophil/lymphocyte ratio in the remission period while using the steroids and whit out steroids and neutrophil/lymphocyte ratio with and whit out steroid use gave no significant difference. In conclusion, the mean platelet volume and the ratio of neutrophil/lymphocyte showed no difference in children with relapse nephrotic syndrome and during remission and between children with NS and control subject.