Retina dekolmanı tedavisinde uygulanan pars plana vitrektominin anatomik, fonksiyonel başarı ve cerrahi sonuçları
Retinal detachment underwent pars plana vitrectomy in the treatment of the anatomical, functional success and surgical results
- Tez No: 365293
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAÇA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retina dekolmanı, anatomik ve fonksiyonel sonuçlar, pars plana vitrektomi, Retinal Detachment, Anatomical and Functional Results, Pars Plana Vitrectomy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç : Retina dekolmanı(RD) bulunan olgularda pars plana vitrektominin(PPV) anatomik, fonksiyonel başarısı ve cerrahi sonuçların değerlendirilmesi. Gereç ve yöntem: EYLÜL 2007 – KASIM 2013 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği'nde RD tanısı konan ve PPV uygulanan ve takip süresi en az 6 ay olan olgular çalışmaya dahil edilerek tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Olguların 94'ü erkek (%59,1), 65'i kadın (%40,9) idi. Tüm olgularda tek göz etkilenmişti ve 94 hastada (%59,1) sağ, 65'inde (%40,9) sol gözde retina dekolmanı bulunmaktaydı. Ortalama yaş 50,1±17,28 (8-86), ortanca yaş 52,0 olarak tesbit edildi; olguların çoğunluğu 50-70 yaş grubunda idi (%49,6), Makula tutulumu olan ve olmayan olgular karşılaştırıldığında anatomik başarı yönünden iki grup arasında anlamlı fark saptanmazken; fonksiyonel başarı yönünden makula tutulumu olmayan grup lehine istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p=0,04). Olgular şikayetlerinin başlamasından kliniğimize başvurmalarına kadar geçen süreye göre 30 günden kısa sürede başvuranlar 110 (%69,2), 31-90 gün içinde başvuranlar 29(%18,2), 91 gün ve daha uzun sürede başvuranlar 20(%12,6) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kliniğimize başvurduktan ortalama 4,5±4,9 (1-8 gün arası) gün sonra hastalar ameliyata alınmıştır. Ameliyata kadar geçen süre ile anatomik ve fonksiyonel başarı açısından gruplar tek tek değerlendirildiğinde, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi.(p>0,05) Vakaların cerrahi öncesi ve son kontrol görme keskinlikleri karşılaştırıldığında 122 olguda (%76,72) görme keskinliğinde artış izlenirken, 8 olguda (%5,03) görme keskinliğinde azalma olmuş ve 29 olgunun (% 18,25) görme keskinliği değişmemiş. Olguların ortalama görme keskinliği ameliyat öncesinde 1, 43±0,57 logMAR (2mps-3mps) iken 1. ay kontrolünde 1,24±0,57 (3mps-4mps), 3. ayda 1,00±0,52 (0,1), 6. ayda 0,91±0,54 (0,1-0,125) ve son kontrolde 0,90±0,56 (0,125) olarak bulundu. 74 (%46,5) vakada medikal tedavi ile kontrol altına alınmış olan göz içi basınç yüksekliği mevcuttu. Sonuç: Retina dekolmanı görmeyi tehdit eden, erken dönemde tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanan bir hastalıktır. Makula tutulumu varlığı, hastanın kliğine başvuru süresi, PVR varlığı prognozda önemli faktörler olarak değerlendirildi. PPV, RD tedavisinde yüksek anatomik ve fonksiyonel başarı oranı elde edilmesinde güvenilir bir cerrahi yöntem olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To asses anatomical, functional success and surgical results of PPV in cases with retinal detachment. Materials and method: In this study, cases which were diagnosed as RD and had PPV and had at least 6 months of follow up at Ophthalmology Department of Dicle University, Faculty of Medicine between September-2007 and October-2013 were included and medical records were evaluated retrospectively. Findings: 94 ((%59,1) of the cases were male and 64 (%40,9) were female. In all of the cases, only one eye was affected and 94(%59,1) of patients had RD in the right eye 65 (%40,1) had in the left eye. Mean age of the cases was 50,1±17,28 (8-86) and the median of the age was 52,0. Most of the cases were between the age 50-70 years old(%49,6). When we compared differences between the groups that has macular involvement and that doesn't have macular involvement; there was not statistically significant difference in terms of anatomical success but there was statisticaly significant difference in favor of the group that does'nt have macular involvement in terms of functional success (p=0,04). The cases were divided into three categories according to time passed until they applied to Opthalmology Clinic after their complaint had begun. The first group applied to clinic in less than 30 days, the second group applied to clinic between 31-90 days, the third group applied to clinic in more than 91 days after their complaint had begun. On average patients had surgery 4,5±4,9( 1 to 8 days ) days after they had applied to our clinic. There were no statistically significant difference between the groups when we compared anatomical -functional successes of the groups with the time passed until the surgery (p>0,05). When comparing the visual acuity of the cases before the surgery and at the last visit, visual acuity of the 122 cases (%76,72) were improved, of 8 cases (%5,03) were decreased and of 29 cases (% 18,25) were the same. While the mean visual acuity was 1,43±0,57 logMAR (2mps-3mps) before the surgery, it was improved to 1,24±0,57 (3mps-4mps) at the 1st month, 1,00±0,52 (0,1) at the 3rd month, 0,91±0,54 (0,1-0,125) at the 6th month and 0,90±0,56 (0,125) at the last control. In 74 (%46,5) cases, there were medically controlled increased intraocular pressure. Result: Retinal detachment is an illness that threatens vision and results in blindness when it is not treated early. Macular involvement, the time passed until the patients applied to clinic and the existence of PVR were considered to be the key factors in prognosis. PPV can be used as safe method of surgery in RD treatment with high anatomical and functional success rate.