Cimnastik, yüzme ve atletizm branşlarında yarışmalara katılan 12 yaş çocukların motor özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison about psychomotor properties of 12 years old children competitors over gymnastic, swimming and athleticism.
- Tez No: 365327
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ MENGÜTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Cimnastik, Yüzme, Atletizm, Çocuklarda motor beceri, Esneklik, Sürat, Denge, Dayanıklılık, Çeviklik
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Çalışmamızın konusu temel sporlar olan cimnastik, yüzme ve atletizm spor dallarında yarışmacı olan 12 yaş grubu çocukların motor özelliklerinin tespit edilerek bahse konu bu temel sporların çocukların motor gelişimlerine olan etkileri arasında ki farklılığı belirlemektir. Bu çalışmanın amacı; Uzun yıllardır dünya genelinde ve ülkemizde spor uzmanlarınca tartışma konusu olan hangi temel sporun çocukların motor özelliklerini geliştirilmesinde en iyi katkı sağlar. Cimnastik branşı mı? Atletizm branşı mı? Yüzme branşının mı? Bu çalışmada yapacağımız motor testler sonucunda, yukarıda belirtilen üç temel spor dalından hangisinin çocukların motor özelliklerinin gelişimine daha çok katkı sağladığı belirlenecektir. Araştırmaya yaşları 12 olan, Bağlarbaşı Cimnastik kulübünden 9 kız, 6 erkek cimnastikçi, Enka spor kulübünden 9 kız, 6 erkek yüzücü, ve Enka spor kulübünden 9 kız, 6 erkek atlet olmak üzere toplam 27 kız, 18 erkek, 45 sporcu gönüllü olarak katılmışlardır. Temel spor olarak bilinen Cimnastik, Yüzme ve Atletizm sporlarının motor özelliklerinin karşılaştırılması çerçevesinde yapılan çalışmamız sonucunda bahse konu bu temel sporların her birinin belli bir motor özelliğin gelişiminde diğerlerine göre etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bakımdan temel eğitim devresi çocukların optimum gelişimleri açısından antrenman programların planlanmasında cimnastik, atletizm ve yüzme sporlarına yer verilmesi gerektiğini belirtmek isteriz.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the psychomotor features at main sport branches such as; swimming, gymnastic and athleticism and the differences within each other over the psychomotor improvements effects over 12 years old childrens. The main object of this study is; finding out the most effectfull main sport branch overthe psychomotor ability improvements which has been debating for years by local sport experts and even world wide. After psychomotor tests we do in this study, we can state that, which main sport branch has most contribution at childrens psychomotor improvement. In the psychomotor tests; 9 female, 6 male gymnast from Bağlarbaşı Cimnastik Club, 9 female, 6 male swimmers from Enka Sport Club and 9 female, 6 male athletcs from Enka Sport Club again were taken place. 27 female, 18 male, totaly 45 volunteer athletcs were participated in this study. As the result of our study which about compering the fundemental sport braches such as Gymnastic, Swimming and track and field; each mentioned fundemental sport branches has a better effect on another spesific pyschomotor feature. In this regard we would like to state that, in order to obtain optimum improvement at physical fundemental education term for children, the training programs should include, gymnastic, swimming and track and field. Key words; Gymnastic, Swimming, Athleticism, Track and Field Psychomotor Ability at Children, Flexibility, Velocity, Balance, Endurance, Agility.