Hemşirelerin meslek algısı
Nurses of the percepti̇on occupati̇on
  1. Tez No: 365328
  2. Yazar: FADİME TOZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Hemşire, Meslek, Tutum, Algı, Hospital, Nurse, Occupation, Behaviour, Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Araştırma bir özel ve bir devlet hastanesinde çalışan hemşirelerde meslek algısını belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Veriler; araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu demografik özellikler (7 soru) ve mesleğe ilişkin görüşler (10 soru), Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 18.0 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunluğu; 26-30 yaş arasında, kadın, evli, çocuğu yok, lisans mezunu, meslekte 5-10 yıl, kurumda 6-10 yıl çalışan, kadrolu statüsünde, 2000 TL ve üzeri maaş alan, mesleğini isteyerek seçen, meslek seçiminde ailenin etken olduğu, aldığı maaştan memnun olmayan, mesleği tavsiye etmeyen, meslekten ayrılmayı bazen (ayda) düşünen ve hemşirelik rollerini yerine getirdikleri görülmektedir. Meslek algısına yönelik çalışmada; Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği alt boyut ortalamaları; hemşirelik mesleğinin özellikleri alt boyutu (4,47±0,48), hemşirelik mesleğini tercih etme alt boyutu (2,81±0,36), hemşirelik mesleğinin genel durumuna yönelik tutum alt boyutu (4,60±0,45)'dir. Hemşirelik mesleğine yönelik tutum ölçeklerini oluşturan 3 alt boyuttan ortalaması en yüksek hesaplanan alt boyut, hemşirelik mesleğinin genel durumuna yönelik tutum alt boyutudur (4,60). Kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin; mesleki özellikleri alt boyutu (4,38±0,48), hemşirelik mesleğini tercih etme alt boyutu (2,83±0,40), hemşirelik mesleğinin genel durumuna yönelik tutum alt boyutu (4,54±0,48)'dir. Özel hastanede çalışan hemşirelerin; mesleki özellikleri alt boyutu (4,61±0,44), hemşirelik mesleği tercih etme alt boyutu (2,78±0,30), hemşirelik mesleğinin genel durumuna yönelik tutum alt boyutu (4,68±0,39)'dur. Analizler sonucunda: Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeğinin alt boyutlarıyla hemşirelerin demografik özellikleri ve mesleğe ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmuş ve özel hastanelerde görev yapan hemşirelerin hemşirelik mesleğine yönelik tutumunun daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study performed for determine the occupation perception with nurses who works in state hospital and private hospital. Parameters obtained by personal information form and Nurse Occupation Behaviour Scale, this parameters are analysed by SPSS(statistical package for Social Sciences 18.0). Participant nurses' age range is between 26-30, sex is female, martial status is married, has no child, graduated from high school. Participant Nurses are experienced in their occupation for 5-10 years and working for 6-10 years at same hospital on the permanent staff. Participant nurses earns 2000 and above Turkish Lira per month. Nurses usually willingly choose their profession, but their family attend to choose their occupation. Participants not pleased from amount of salary, they do not recommend to being a nurse and they think to quit from job often as monthly. In a study which is related to occupational perception; nursing occupation behaviour scale subdivision averages; nursing occupational features subdivision (4.47±0,48), nursing occupation choice subdivision (2.81±0,36), behaviour which is related to nursing occupation general condition subdivision (4.60±0,45). Within 3 Subdivisions which establish Behavioural scales related to nursing occupation, behaviour which is related to nursing occupation general condition has the highest average ratio (4.60). Nurses who work in public hospital; occupational feature subdivision (4.38±0,48), nursing occupation choice subdivision (2.83±0,40), behaviour related to nursing occupation general condition subdivision (4.54±0,48). Nurses who work in private hospital; occupational feature subdivision (4.61±0,44), nursing occupation choice subdivision (2.78±0,30), behaviour related to nursing occupation general condition subdivision (4.68±0,39). By reasons of analyzes; behavioural scale subdivisions related to nursing occupation; there is a significant difference between nurses demoghraphic features and concepts related to occupation and also occupational behaviours related to nursing are higher in nurses who works in private hospital.