Development of e-government application to manage patients' information: a case study of health sector in Mosul - Iraq
Hasta bilgisi yönetimine yönelik e-devlet uygulaması geliştirme: Musul - Irak sağlık sektörü için bir örnek çalışma
  1. Tez No: 365515
  2. Yazar: JWAN JALLOOD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİ HAKAN MARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: e-devlet, sağlık e-devlet sistemi, HYBS, e-government, health e-government system, PMIS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
İlerleme ve gelişme beklentisinde olan birçok ülkenin hedefi devletle ilgili tüm işlemlerde bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanmaktır. Böyle bir hedefe tüm devlet kurumlarında, e-devlet olarak adlandırılan yeni kavramın ortaya çıkmasına yol açacak bir olgu şeklindeki, bilgi teknolojilerinin kullanılmasıyla ulaşılabilir. Bu kavram, devlet kurumlarındaki teçhizatın yenilenmesini sağlar, bunun sonucunda da devlet kurumlarındaki hizmet sunumu için bireylerin, devlet hizmetlerinin yönetiminde hız, artan şeffaflık ve etkinliğe kavuşmalarını garanti altına alan yeni yöntemlerin benimsenir. Bizleri burada en çok ilgilendiren en önemli hizmetler, sağlık sektöründeki hizmetlerdir. Bu bakımdan, Irak'ta e-yönetimin benimsenmesi, bilgiye dayanan yeni ekonomide yer alabilmek için vatandaş ve işadamlarının alanlarının genişletilmesine yardımcı olacak bir değişim işlemi şeklinde değerlendirilebilir. E-devletin tüm potansiyelinin kullanılabilmesi amacıyla e-devlet hizmetlerini sunan yeni bir elektronik sistemin oluşturulması gerekmektedir. Irak Cumhuriyeti sağlık sektöründeki çalışmaları, daha iyisini yapabilmek için cesaretlendirecek en önemli e-devlet uygulaması, hız, doğruluk, deneyim, iletişim, etkinlik, verimlilik ve benzeri özellikleri arttırmak amacıyla diğer birçok alanda da kullanışlı olacağı beklenen Hasta Yönetim Bilgi Sistemi (HYBS)'dir. Maliyet, zaman, tıbbi hatalar, teşhis ve tedavi gibi birçok işlevsel etkenin sayısının bu uygulama sayesinde azalması, yerden tasarruf sağlanması ve hasta verilerinin taşınabilmesi beklenilmektedir.
Özet (Çeviri)
The introduction of information and communication technologies in all government aspects is the goal of many of the countries that look for progress and advancement. Such goal has been associated with the use of information technology in government agencies, a case that leads to the emergence of a new concept called e-government. This concept would redevelop the government apparatus, and thus, the adoption of a new operation method of service within the institutions of the state is to guarantee the individuals with speed, efficiency, increased transparency and efficiency in the management of state services. The most important services that concern us most here are the services that are found in the health sector. In this regards, the adoption of e-governance in Iraq is a process of change that will help to expand the areas of citizens and businessmen to participate in a new economy based on knowledge. In order to get the full potential of e-government, a new electronic system that offers the e-government services must be developed. One of the most important e-government applications that elevate the work of the health sector in Republic of Iraq for the better is the Patients Management Information System, which is expected to be useful in many areas; to increase effectiveness, efficiency, speed, accuracy, experience, communication, etc., The application is expected to reduce the number of operational factors, including the cost, time, medical errors, diagnosis and therapy, and to save space and the ability to transfer patient data.