Yoksulluk ve kentsel mekan ilişkisinin Ertuğrulgazi Mahallesi örneği üzerinde irdelenmesi
Relationship between poverty and urban space discussion on the example of district Ertuğrulgazi̇ Mahallesi̇
  1. Tez No: 365655
  2. Yazar: ÖZGÜR HASAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kentsel Yoksulluk, Gecekondu, Poverty, Urban Poverty, Slums
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Tezin amacı kentsel yoksulluğun canlı örneklerinin yaşandığı bir gecekondu bölgesi olan Ertuğrulgazi Mahallesi özelinde, yoksul olarak tanımlanan kişilerin yaşamak için kentlerde nasıl mekanları seçtikleri ya da kentsel mekanları nasıl dönüştürdükleri sorularına yanıt aramaktır. Bu sorulara cevap aranırken sosyal ve ekonomik sorunları da göz ardı etmeden, yoksullukla mücadele edenlerin fizik mekandan beklentilerini de dile getirmelerini sağlayarak ileride bu alana yönelik yapılacak projelerde göz önünde bulundurulması için zemin hazırlamaktır. Araştırmanın ikinci bölümünde yoksulluk kavramının birçok farklı tanımı incelenerek, çalışmada incelenen alanın özellikleri de dikkate alınarak kentsel yoksulluk kavramı üzerinde durulmuştur. Tanımlar ışığında yoksulluğu oluşturan nedenler ve ölçütleri değerlendirilerek, kentsel mekandaki etkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde dünyada kentsel yoksulluk ve yoksulların mekansal problemlerine ilişkin çalışmalar incelenmiştir. Seçilen örneklerden birisi günümüzde zengin olarak nitelendirilen Avrupa ülkelerinden biri İngiltere, diğeri ise yoksul olarak nitelendirilen Güney Amerika ülkelerinden Brezilya?dır. İki farklı özellikteki proje incelenerek olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ise Pendik İlçesi özeline inilerek sosyal, ekonomik ve fiziksel açıdan yerleşmenin genel özellikleri ortaya konularak Ertuğrulgazi Mahallesinin geçmişten bugüne oluşum süreci, imar planları ve mevcut kentsel dokusu incelenerek mekansal sorunları irdelenmiştir. Araştırma, mahalle sakinlerinin genel yapısının tanımlanabilmesi için anket çalışması sonuçları ile desteklenmiştir. Beşinci bölümde genel olarak sonuçlar ortaya konulmakta, kentsel fizik mekan sorunlarının giderilmesi için dünya üzerinde aynı sorunlara bulunan çözümlerde dikkate alınarak, öncelikle yerel halkın sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi gerekliliği vurgulanmış ve bu sorunlara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis are evaluated with urban poverty in a slum neighborhood experiencing the case of live specimens, defined as poor people in how they choose to live in cities or urban places. Searching for answers to these questions without ignoring the social and economic problems, those who fight poverty by providing physical space to bring the expectations expressed in the future to do in this area is to prepare the ground for the projects considered. In the second part of the study examining the many different definitions of the concept of poverty, taking into account the characteristics of the area examined and with focused on the concept of urban poverty. Definitions and criteria are evaluated in the light of the reasons of poverty, urban spaces have been investigated. In the third section, spatial problems of urban poverty and the poor people on the world is examined. Today regarded as one of the richest examples from European countries ais the United Kingdom, and the other is described as the poorest countries in South America is Brazil. In the fourth chapter, Pendik district, social, economic and physical point of view by examining the general characteristics, the formation process of Ertuğrulgazi from the past quarter, with the texture of the existing urban development plans and spatial problems are discussed. In the fifth chapter, lays down the results, in order to solve the problems of the urban physical space by considering examples from around the world, primarily highlighted the necessity of solving the problems of the local people and the social and economic problems, suggestions have been made for.