Kadıköy Kartal Metrosu besleme hatları entegrasyonu
Feed lines integration of Kadıköy Kartal Subway
  1. Tez No: 365658
  2. Yazar: SİNAN AKDERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN CAMKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Transportation, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: KKM, Metro, İETT, Besleme Hattı, Entegrasyon, KKM, Metro, İETT, Feed Line, Integration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ulaştırma en önemli kentsel sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle dünya ülkelerinin nüfus yoğunluğu yaşadıkları kentlerinde, ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ulaştırma yatırımlarına yön vermekte ve daha akılcı ve sürdürülebilir çözüm arayışları içerisinde oldukları görülmektedir. Ülkemizde de nüfusumuzun yaklaşık beşte birinin yaşadığı İstanbul için de bu söz konusudur. Ulaştırma sistemleri uygulamalarıyla, 2023 projeksiyonuna kadar ulaştırma master planlarıyla öngörülen projelerle ve aralara sıkıştırılmış mevzii imar gibi projelerle, henüz toplu ulaşım açısından da gelişmekte olan ülkemizin bu metropolündeki mevcut ulaştırma sistemi, sistemin paydaşlarına, arzulanan kalitede hizmet verememektedir. Bu nedenle sistemde fonksiyonel tüm çözüm arayışlarına rağmen, toplu taşımaya yönlendirme, özendirme veya çekicilikten uzaklaşıldığı, gün geçtikçe özel taşıt kullanımının arttığı görülmektedir. Bununla birlikte çözüm arayışlarının hız kazandığı günümüz projelerinin en önemlilerinden ve hayata geçirilmiş projelerinden biri de Kadıköy Kartal Metrosu (KKM)?dur. Hat, 17 ağustos 2012 de resmi olarak toplu taşıma hizmetine başlamıştır. KKM aksında metronun yanı sıra toplu taşıma hizmeti veren otobüs ve minibüs hatları da halen çalışmaya devam etmektedir. İstanbul?daki mevcut ulaştırma sistemi içerisinde, denizyolu ulaştırmasının toplu taşıma payının % 3?lerde olması, toplu taşıma hizmeti veren minibüslerin ise siyasal rant ve kaygı nedeniyle entegrasyonla ilgili süreçlerinin belirsizliği ve bunun ne kadar süreceği kestirilemediğinden, KKM raylı sistemine, besleme hattı entegrasyon çalışmaları, toplu taşıma hizmeti veren en köklü kurumlardan biri olan İETT hatları bazında, sınırlandırılarak yapılmıştır. Tez kapsamında KKM?nun diğer sistemlerle entegrasyonu incelenecek, ?KKM hedeflenen yolculuklarına ulaşmış mıdır, İETT hatları entegrasyonu durak, arazi, ücret, zaman yönünden yapılmış mıdır, hangi otobüs hatları iptal edilirken hangi otobüs hatları ihdas (yeni oluşturma) edilmiştir veya otobüs ilave edilerek sisteme dahil edilmiştir?? sorularına cevap aranacaktır. Bu amaca yönelik olarak birinci bölümde ulaştırmaya genel bir bakışla giriş yapılmış, ikinci bölümde, ulaştırma, kent içi ulaştırma, kent içi ulaştırma türleri ve dünyadaki bazı metropollerin ve İstanbul?un kentiçi ulaştırma sistemleri hakkında genel ve özet bazı bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, KKM hakkında genel bilgiler, gerekçeleri ve yolculuklar incelenmiş, dördüncü bölümde, İETT, KM besleme hatları ve yolculukları hakkında bilgiler verilmiş, beşinci bölümde entegrasyon, KM öneri planlamaları ile yolculuk, durak, zaman ve güzergah analizler yapılmış, altıncı bölümde mevcut ve önerilen KM hatları uyumları, olumlu olumsuz yönleri tartışılmış, yedinci bölümde ise hat önerileri kazanımları ve ulaşılan sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important urban transport as well as all over the world in our country emerges as one of the problems. Population density, especially in countries of the world they live in the cities and the development levels of countries in giving directions for transportation investments appear to be in search of a more rational and sustainable solution. Istanbul, home to about one fifth of the population in our country, there is this. Transportation systems, applications, projects and projected 2023 projection breaks up compacted transportation master plans, projects such as local zoning, which is currently developing the country in terms of public transportation in the metropolis of the existing transport system, the system's stakeholders, can not provide the desired quality of service. For this reason, in system, although the search for all of the functional solutions, public transport routing, promotion and attractiveness getting away, day by day the use of private vehicles has increased. However, today's projects has accelerated the search for the solution of the most important and one of the projects has been implemented in the Kadikoy Kartal Metro (KKM). Line, 17 August 2012, officially started the public transport service. KKM axis of the subway lines, buses and minibuses, as well as providing public transport services still continue to work. The existing transportation system in İstanbul, % 3 is the share of public transport, maritime transport, public transport minibuses that service integration is a political rant and anxiety because of the uncertainty about the process and how long is not known, KKM-rail system, the feed line integration studies, the most established one of the institutions providing public transport services on the basis of the İETT lines, were limiting. Integration with other systems within the scope of the thesis analyzed KKM,“ Is the KKM has reached the intended journey, the integration of İETT lines stop, land, wages, is made in terms of time, which is being canceled bus lines, bus lines which created (new building) is or has been included in the system by the addition of the bus?”answers to the questions will be required. For this purpose, in the first chapter, an overview of the concept of transport made. The second part, transport, urban transport, urban transport modes and urban transport systems in the world for some of the metropolises of Istanbul and some of the information given in the general and abstract. In the third chapter, an overview of the KKM, the reasons and the journeys were investigated. In the fourth chapter, İETT, KM supply lines and journies analysis was conducted. The fifth section, integration, KM journey with planning proposals, stop, time and route analysis was made, KM lines of existing and proposed harmonization of the sixth chapter, the positive and negative aspects were discussed and the conclusions reached in the seventh chapter of the achievements and given suggestions of the line.