Lomber mikrodiskektomi operasyonlarında tramadol infiltrasyonunun postoperatif analjeziye etkileri
The postoperative analgesic effects of epidural tramadol infiltration on lumbar microdiscectomy surgery
  1. Tez No: 365932
  2. Yazar: YASEMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN APAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezi, postoperatif, tramadol, epidural infiltrasyon, Analgesia, postoperative, tramadol, epidural infiltration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Tramadol lokal anestezik ve antiinflamatuvar özellikleri de bilinen zayıf opioiddir. Çalışmamızda lomber mikrodiskektomi operasyonu bitiminde epidural tramadol infiltrasyonunun postoperatif analjeziye etkilerinin araştırması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz etik komite onayı (03.12.2008/2008-099) ile elektif mikrodiskektomi operasyonu planlanan ASA I ve II sınıfı 47 erişkin hasta dahil edildi. Anestezi indüksiyonu 2-2.5 mg.kg-1 propofol, 0.5 mg.kg-1roküronyum bromid ve 1 ?g.kg-1 fentanil ile gerçekleştirildi. Anestezi idamesi %2 sevoflurane ve N2O/O2 karışımı (FiO2: 35%) ile sağlandı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Operasyonun bitiminde yara kapanmadan önce çalışma grubuna epidural 1 mg.kg-1 tramadol ve kontrol grubuna eşit volümde serum fizyolojik infiltre edildi. Postoperatif ağrı 11 dereceli verbal ağrı skoru (VAS) ile dört saat ara ile değerlendirildi. Hasta kontrollü analjezi cihazı (Provider, Abbott, Il, ABD) 15 ?g bolus fentanil ve 10 dakika kilit aralığına ayarlandı. Bulgular: Tramadol infiltrasyonu postoperatif fentanil tüketimini ve gereksinimini belirgin ölçüde azalttı. 24 saat sonunda toplam fentanil tüketimi: Kontrol: 302.8 ± 243.8; Tramadol: 208.7 ± 160.7 ?g, (p= 0.013). 24 saat sonunda toplam HKA gereksinimi: Kontrol: 56.6 ± 88.6.; Tramadol: 20.8 ± 26.3, (p= 0.005). Yan etki profilleri arasında farklılık saptanmadı. Tartışma: Lomber mikrodiskektomi operasyonlarında cerrahi saha kapanmadan önce epidural bölgeye infiltre edilen tramadol analjezik gereksinimi belirgin ölçüde azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Tramadol is a weak opiod with also known as local anesthetic and antiinflammatoryproperties. The aim of study was to investigate the postoperativeanalgesic effects of epidural tramadol infiltration.Materials and Methods: After hospital Ethics Committee approval(03.12.2008/2008-099), 47 ASA class I and II patients undergoing lumbarmicrodiscectomy with general anaesthesia were included to the study. The inductionof anesthesia was performed with propofol 2-2.5 mg.kg-1, rocuronium bromide 0.5mg.kg-1, and fentanyl 1 ?g.kg-1. Sevoflurane %2 with N2O/O2 (FiO2: 35%) mixturewas used for the maintenance. Patients were randomly assigned to two groups.Tramadol 1 mg.kg-1 epidural infiltration was administered to the study group at theend of the operation before surgical closure, and saline at the same volume was givento the controls. Pain was assessed 11 rated verbal pain scale (VPS) in period of 4 h.Patient controlled analgesia (PCA) device (Provider, Abbott, Il, USA) was calibratedto fentanyl 15 ?g bolus with 10 min lockout interval.Results: Tramadol infiltration significantly decreased fentanyl consumption.Fentanyl dose was 302.8 ± 243.8 ?g in the control and 208.7 ± 160.7 ?g in tramadolgroup, (p= 0.013) after 24 h respectively. Demand to the PCA in the 24 h was 56.6 ±88.6 for control and 20.8 ± 26.3 for tramadol groups (p= 0.005). No difference wasfound between side effect profiles.Conclusion: Tramadol infiltration to the epidural space significantly decreasedanalgesic consumption in patients undergoing microdiscectomy.