Benin-malin adrenal kitlelerin ayrımında difüzyon ağırlıklı MRG incelemenin tanı değeri
The role of diffusion weighted magnetic resonance imaging in diifferen-tiating benign-malignant adrenal masses
- Tez No: 365938
- Danışmanlar: PROF. DR. F. DEMİR APAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Adrenal bezler, primer benin-malin ve metastatik kitlelerin bulunabildiği endokrin organlardır. Radyolojik yöntemler adrenal kitleleri saptamada yeterli olsa da, lezyonların karakterizasyonu ve özellikle nonfonksiyonel adenomların metastazlardan ayrımı sorun oluşturabilmektedir. Difüzyon ağırlıklı manyetik re-zonans görüntüleme, dokulardaki su moleküllerinin mikroskopik hareketlerinden yola çıkarak tanısal bilgi sağlayan fonksiyonel bir görüntüleme tekniği olup, de-ğişik abdominal organlardaki yer kaplayan lezyonların karakterizasyonunda son yıllarda giderek daha çok kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç, adrenal bez kit-lelerinin karakterizasyonu ve benin-malin lezyonların ayrımında difüzyon ağırlıklı görüntülemenin (DAG) etkinliğini araştırmaktır.Ultrasonografi (US), bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile saptanan 66 adrenal yer kaplayan lezyona karakterizasyon açısından, önce dinamik adrenal BT ve/veya adrenal MRG, sonrasında adrenal bezlere yönelik DAG yapıldı ve difüzyon ağırlıklı görüntüler üzerinden lezyonların `apperent diffusion coefficient' (ADC) haritaları oluşturul-du. Üç ayrı b değeri (b=500, b=750, b=1000) kullanılarak lezyonların ADC de-ğerleri ölçüldü. Radyolojik sonuçlar, klinik bulgular/laboratuar verileri, histopatolojik inceleme ve takip sonuçlarına göre 27 lezyon malin, 39 lezyon benin olarak belirlendi. Benin ve malin lezyonlarda saptanan ADC değerleri, is-tatistiksel olarak, her bir b değeri için ayrı ayrı karşılaştırıldı. Her üç b değerinde de benin ve malin lezyonların ortalama ADC değerleri arasında istatiksel fark saptanmadı (p>0.05).Çalışmamızda, benin ve malin adrenal lezyonların ADC değerleri ara-sında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bu sonuca göre, DAG adrenal kitlelerin karakterizasyonunda etkin bir yöntem olarak görülmese de, MR teknolojisinde kaydedilen teknolojik gelişmelerin difüzyon ağırlıklı görüntüle-rin daha kaliteli olmasını sağlayıp, ADC ölçümlerinin daha doğru yapılmasını mümkün kılabileceği ve özellikle daha geniş serili çalışmalar ile daha farklı so-nuçlar elde edilebileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Adrenal glands are the major endocrine organs that can be selected as target by either benign or malign processes and metastasis. Even though, adre-nal masses are precisely detected by current radiological methods, differentiat-ing non-functional adenomas from metastatic lesion could be challenging for physicians. Diffusion weighted magnetic resonance imaging technique, which increasingly become more popular in the last years for characterization of dif-ferent lesions in various abdominal organs, mainly uses microscopic movement of water molecules to provide functional imaging. With this study, we try to look into current role of diffusion weighted imaging (DWI) in either differentiate be-nign and malign lesions or further characterize adrenal masses with non-invasive radiologic technique.Sixty six adrenal lesions which detected by abdominal ultrasound (USG), computerized tomography (CT), and magnetic resonance imaging (MRI) were included in this study. Then these lesions were analyzed by dynamic ad-renal CT and/or adrenal MRI for further characterization and lastly DWI per-formed. Furthermore `apparent diffusion coefficient? (ADC) mapping was consti-tuted by using DWI of lesions. ADC values were measured by using three dif-ferent b values (b=500, b=750, b=1000). We classified 27 lesions into malign category while 39 lesions into benign category by using radiologic results, clini-cal and laboratory values, histopathological discussions and with follow up data. ADC values of benign and malign lesions were analyzed by statistical program with using all three b values one by one. We could not detect any statistically significant difference between ADC values of benign and malign lesions for all three b values (p>0.05).In conclusion, we did not detect any statistically significant difference between ADC values of benign and malign lesions. Even though, DWI is not seemed to be effective radiological technique currently to characterization of adrenal masses, we suggested that with further technological advancing in MRI can allow to us more accurate ADC measuring. For this reason, we conclude that new studies with including more lesions may be more elucidative and may result different than this study.
Benzer Tezler
- Sürrenal kitlelerde dinamik manyetik rezonans ve difüzyon ağırlıklı görüntülemenin tanıya katkısı
The role of diffusion weighted magnetic resonance imaging and dynamic magnetic resonance imaging in di̇fferentiating adrenal masses
VELİ ERMİŞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2016
Radyoloji ve Nükleer TıpTrakya ÜniversitesiRadyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NERMİN TUNÇBİLEK
- Adrenal kitle lezyonlarının benign-malign ayırımında helikal kontraslı BT incelemelerinin rolü
The role of helical enhanced CT examinations in the differantion of benign -malignant adrenal mass lesions
ELİF ADANIR
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2003
Radyoloji ve Nükleer TıpSüleyman Demirel ÜniversitesiRadyodiagnostik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. UFUK KEMAL GÜLSOY
- Adrenal kitlelerde fenotipik görüntüleme (pozitron emisyon tomografisi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans verilerinin ışığında adrenal kitlelerin değerlendirilmesi)
Phenotypic imaging of adrenal masses (evaluation of adrenal masses with positron emission tomography, computed tomography and magnetic resonance imaging data)
AHMET HAMDİ AKTAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2017
Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ELİF AKDOĞAN
- Adrenal insidentalomalarda positron emisyon tomografisi ile suv ortalama değerinin belirlenmesi
To determi̇ne mean suv value i̇n adrenal i̇nci̇dentaloma by posi̇tron emission tomography
MEHMET ÇALAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2014
Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıDokuz Eylül Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDURRAHMAN ÇÖMLEKÇİ
- Non fonksiyone adrenal kitlelerin bir kısmını boşuna mı ameliyat ediyoruz?
Do we operate on some of the non-functional adrenal lesions unnecessarily?
NURİ ALPER ŞAHBAZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2012
Genel Cerrahiİstanbul ÜniversitesiGenel Cerrahi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YEŞİM ERBİL