Sıçanlarda oluşturulan deneysel yanık modelinde l-arjinin, l-glutamin ve hidroksimetilbütirik asit nutrsiyonel desteğinin yara iyileşmesi üzerine etkileri
The effects of the nutri̇ti̇onal support including l-arginine, l-glutamine and hydroxymethylbutiricacid on wound healing in rat experimental burn model
- Tez No: 365939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: HMB, L-Arjinin, L-Glutamin, Yanık, Yara iyileşmesi, Burn, HMB, L-Arginine, L-Glutamine, Wound Healing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Organizmanın bölgesel olarak ateş, buhar, sıcak cisimler, vb. ile karşılaşması sonucu gelişen doku harabiyetine `yanık? denir. Çalışmamızda yanık yarası iyileşmesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi için L-Arjinin, LGlutamin ve Hidroksi Metil Bütirik Asit (HMB)?den oluşan nutrisyonel destek karışımı kullanılmıştır. Çalışma, her grupta 12?şer rat bulunan 2 gruptan oluştu. Kontrol grubuna (grup 1), yanık yarası oluşturulmasını takiben 28 gün boyunca normal beslenmeye ek olarak 2 ml serum fizyolojik verildi. Deney grubuna (grup 2) yanık yarası oluşturulmasını takiben 28 gün boyunca normal beslenmeye ek olarak 2 ml suda çözündürlmüş L-Arjinin, L-Glutamin ve HMB?den oluşan nutrisyonel destek tedavisi verildi. Gruplar klinik, biyokimyasal ve histopatolojik parametrelerle değerlendirildi. Makroskopik olarak belirli günlerde yara alanları ölçüldü. Biyokimyasal olarak kanda Malondialdehit (MDA) ve Nitrik Oksit (NO) dokuda hidroksiprolin düzeyleri ölçülürken, histopatolojik olarak yaradan alınan doku örneklerinde enflamatuar yanıt, granülasyon dokusu oluşumu ve fibrozis gelişimi incelendi. Yara alanları ölçümlerine göre, grup 1 ve grup 2 arasında, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark ortaya çıktı (grup 2 yara alanlarının grup 1 yara alanlarından daha küçük olduğu görüldü). serum MDA ve doku hidroksiprolin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark görülmezken, serum NO düzeyleri grup 1 de anlamlı derecede daha yüksekti. Gruplar arasında enflamatuar yanıtlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktaydı. Granülasyon dokusu oluşumu 28. günde deney grubunda, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti. Sonuç olarak, elde ettiğimiz makroskopik ve histopatolojik inceleme sonuçları L-Arjinin, L-Glutamin ve HMB nin karışımından oluşan nutrisyonel destek tedavisinin deneysel olarak oluşturulan 3. derece yanık yarasında, yara iyileşmesini artırıcı potansiyeli olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The tissue injury of the organism caused by fire, steam, hot objects and so on is called `burn?. In our study, the mixture as a nutritional supplement consisting of L-Arginine, L-Glutamine and Hydroxy Methylbutyric Acid (HMB) is use to evaluate the effects on the healing of burn wounds. Two groups, consisting of 12 rats established. After creating an experimental burn injury in the the control group (group 1), 2 ml of saline solution was given for 28 days, in addition to the regular diet. The experimental group (group 2) was treated with a nutrional supplement, dissolved in 2 ml saline solution, including L-arginine, L-glutamine and HMB, in additional to regular diet. The groups were evaluated in terms of clinical, biochemical and histopatological parameters. On certain days, the wound areas were measured macroscopially. Malondialdehyde (MDA) and Nitric Oxide (NO) blood levels and tissue hydroxyproline levels were measured. Inflammatory response, granulation tissue formation and development of fibrosis were invastigated histopatologically. According to wound area measurements, there was a statistically significant difeerence between groups 1 and 2. (group 2 results were smaller than group 1). No statistically significant differences in serum MDA and tissue hydroxyproline levels were observed but serum NO levels were significantly higher in group 1. There was no statistically significant difference in terms of the inflammatory reponses between the groups. Granulation tissue formation at day 28 was significantly higher in group 2. As a result our macroscopic and histopatological results we have shown that the nutritional supplement regimen containing a mixture of L-Arginine, LGlutamine and HMB has a potential to increase wound healing in experimentally induced 3rd degree burn wounds.