Toplum kökenli pnömonide biyolojik belirteçlerin prognoz ve tedavinin izlemindeki önemi
The importance of biological indicators in prognosis and treatment monitoring on community acquired pneumonia.
  1. Tez No: 365981
  2. Yazar: BENGÜ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Community Acquired Pneumonia, Copeptin, Procalcitonin, CRP, response to treatment, prognosis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Doğan, B. Toplum kökenli pnömonide biyolojik belirteçlerin prognoz ve tedavinin izlemendeki önemi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2014. Bu çalışmanın amacı; TKP tanılı hastalarda prognoz ve tedaviye yanıtını izlemede biyolojik belirteçlerin kullanımının önemini saptamaktı. Çalışmamızda 64 hastanın yatışın 1., 3. ve 7. günü alınan kan örneklerinde PCT, CRP, lökosit sayısı, 1. ve 3. gün copeptin değerleri çalışıldı. Hastalar 30 günlük takibi sonrası yaşayan ve ölenler olarak gruplandırıldı. Yatışın 3. günü klinik radyolojik değerlendirilen hastalar tedaviye yanıt var ve yok olarak iki gruba ayrıldı. CURB-65, PSI ve TTD Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Çalışma grubunun hazırladığı rehbere göre hastalar gruplandırıldığında gruplar arasında PCT, CRP değerleri açısından anlamlı fark saptanmadı. TTD pnömoni rehberine göre gruplanan hastalarda pnömoni ciddiyeti artışı ile kopeptin düzeyi arttığı gözlendi. Hastaneye kabulde değerlendirilen PSI, CURB-65, PCT, CRP ve kopeptin değerleri ile mortalite tahmini için yapılan ROC analizinde kötü prognozun en güçlü göstergesi kopeptindi. PSI, CURB-65 skorları ve CRP, kopeptin değerlerinin birlikte değerlendirilmesinin çok değişkenli analizinde mortalite tahmininde ek bir fayda sağlamadığı gösterildi. PCT ile PSI birlikte değerlendirildiğinde ise, mortalite tahmininde yalnız PCT göre daha iyi sonuçlar elde edildi. Çalışmamızda yaşayan ve ölen hasta grubu arasında 3. ve 7.gün CRP, 7.gün PCT ve 1. ve 3. gün copeptin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu. Ardışık ölçülen CRP, PCT ve copeptin değerlerinin mortalite tahminde tek ölçüm değerlerine göre daha iyi olduğu sonucuna varıldı. Çalışmamızda tedaviye yanıt durumu ile ardışık ölçülen CRP, PCT, kopeptin düzeyleri arasında ilişki mevcuttu. Sonuç olarak geniş kapsamlı hasta gruplarında, yeni çalışmalara ihtiyaç olmakla birlikte, mevcut bilgiler tedavi başarısızlığı ve kötü prognoz riskinin erken tanımlanmasını sağlamak için klinisyenlerin ek araçlar olarak biyolojik belirteçleri kullanması teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Doğan, B. The importance of biological indicators in prognosis and treatment monitoring on Community Acquired Pneumonia. Chest Department, Eskişehir Osmangazi Univesity Faculty of Medicine, Eskişehir 2014. The aim of this study was to determine the importance of using biological indicators in monitoring the prognosis and response to treatment of people with CAP. On the blood samples of 64 patiens, number of leucocyte, CRP and PCT values on the 1 st,3rd and 7th days, copeptin values on the 1st and 3st days were studied. After the 30 days following, the patients were classified as the ones who were alive and who had died. On the 3rd day of admission, the patients who had been evaluated clinically and radiologically, were divided into two groups, the ones who had response to treatment and the ones who had not. When the patients were grouped according to the guideline prepared by CURB-65, PSI and TTS LRTI Study Group, there was no significant difference between the groups with regard to the values of PCT and CRP. Increase in the level of copeptin and severity of pneumonia were observed on the patients who had been grouped according to the pneumonia guideline of TTS. Copeptin was the strongest predictor of poor prognosis in the analysis of PSI, CURB-65, PCT, CRP and values of copeptin which had been analyzed right after the admission together with ROC which had been done for the prediction of mortality. There were significant statistical differences between the groups of dead and alive patients on the values of CRP on 3rd and 7th day, values of PCT on 7th day and values of copeptin on 1st and 3rd days. It has been shown that the values of copeptin, PCT and CRP that has been measured consequtively are better than the values of single measurement of them on the prediction of mortality. There was a significant relation between the values of copeptin, CRP and PCT which had been measured consequtively, and the response to treatment. In conclusion, it has been acquired that new biological indicator copeptin is useful fort he follow up of response to treatment and prognosis, and consequent follow up of biological indicators provide more useful information about the prediction of mortality and response to treatment than single measurement values.