Acil servisten pnömoni tanısı ile yoğun bakıma yatan hastalarda biyobelirteçlerin mortaliteyi ön görmede önemi
The importance of biomarkers in prediction of mortality in patients admitted to intensive care unit with the diagnosis of pneumonia from the emergency department
- Tez No: 507981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AHMET AFACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, aspirasyon, albumin, mortalite, Community-acquired pneumonia, aspiration, albumin, mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Acil Servisten Pnömoni Tanısı İle Yoğun Bakıma Yatan Hastalarda Biyobelirteçlerin Mortaliteyi Ön Görmede Önemi.Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune SUAM, Acil Tıp Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, İSTANBUL, 2018. Bu çalışmanın amacı; acil serviste klinik olarak pnömoni tanısı konulmuş TKP ve Aspirasyon Pnömonisitanılı hastalarda prognoz ve tedaviye yanıtını izlemede biyolojik belirteçlerin kullanımının önemini saptamaktır. Çalışmamızda hastanemizacil servisine başvurusunda TKP ve Aspirasyon Pnömonisi tanısı alarak yoğun bakım servisine yatışı sonrasında ex olan 100 hasta incelenmiştir. Yaş aralığı olarak >18 yaş belirlenmiştir.Bu çalışmada biyolojik belirteçolarak; albümin, CRP, WBC, MPV, BUN, kreatinin, bikarbonat, laktat, prealbümin, BUN/ albümin, ferritin kullanılmıştır. Hastaların acil servise başvuru günündeki ve yoğun bakımda ex olmadan önceki 24 saatte alınanlaboratuvar değerleri baz alınarak gruplar kendi içerisinde ve gruplar arası karşılaştırma yapılmıştır.Hastane sistemindeki kan değerlerine bakıldığında tüm hastalara rutin olarak aynı tetkikler istenmediği için ve bazı hastaların yatış süresi az olduğu için bazı biyolojik belirteçler dahil edilememiştir. Çalışmamızın sonucunda biyolojik belirteçlerden; albümin, CRP, BUN,kreatinin, MPV acil servisten itibaren prognoz ve tedaviye yanıt takibinde faydalı olduğu, biyolojik belirteçlerin ardışık takibinin tek ölçüm değerlerine göre tedaviye yanıtı ve mortalite tahmini hakkında daha faydalı bilgiler sağladığı görüşüne sahip olunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Importance of Biologic Markers in Mortality in Intensive Care Patients Who Admitted from Emergency Room with Pneumonia Diagnosis. University of Health Sciences Haydarpaşa Numune SUAM, Department of Emergency Medicine, Thesis of Expertise in Medicine, İSTANBUL, 2018. The aim of this study is; to determine the importance of using biomarkers to monitor prognosis and response to treatment in patients with CAP and Aspiration Pneumonia diagnosed clinically as pneumonia in emergency care. In our study, we examined 100 patients who had exacerbation after intensive care unit admission to our emergency room with CAP and Aspiration Pneumonia. The age range is> 18 years. As a biological marker in this study; albumin, CRP, WBC, MPV, BUN, creatinine, bicarbonate, lactate, prealbumin, BUN / albumin, ferritin were used. Comparisons were made between the groups within the groups on the basis of the laboratory values of the patients on the application date of the emergency service and in the intensive care unit before 24 hours before death. Considering the blood values in the hospital system, some biological markers could not be included because all patients were routinely not asked for the same tests and some patients had fewer hospitalizations. Biological markers as a result of our study; albumin, CRP, BUN, creatinine, MPV were useful in following the prognosis and treatment response from the emergency department, consecutive follow-up of the biomarkers provided more useful information about the response to treatment and mortality estimation than the single measurement values.