Sugammadeksin steroidal hormonlar üzerine etkisi
The effects of sugammadex on steroidal hormone levels
- Tez No: 366029
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BELİN ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sugammadeks, kortizol, progesteron, aldosteron, serbest testosteron, Sugammadex, cortisol, progesterone, aldosterone, free testosterone
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada kolinesteraz inhibitörleri ile yapılan geleneksel dekürarizasyon işlemine güncel bir alternatif olarak sunulan sugammadeksin adrenal korteks hormonları üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya etik kurul onamı ve hastalardan yazılı bilgilendirilmiş onam alındıktan sonra elektif alt ekstremite cerrahisi planlanan ve operasyon süresi 1-3 saat olması beklenen Amerikan Anestezi Derneği (ASA) I-II risk grubunda, yaşları 18-45 arasında değişen toplam 50 erkek hasta dahil edildi. Operasyon öncesi hastalar iki gruba (neostigmin grubu; Grup N, sugammadeks grubu; Grup S) ayrıldı. Standart monitörizasyona ek olarak train-of-four (TOF ) ile nöromusküler blokaj monitörize edildi. Hastaların anestezi indüksiyonu (propofol, rokuronyum, remifentanil) ve idamesi (sevoflurane, O2) standart olarak uygulandı. Operasyon bitiminde nöromusküler blokajın antagonizması, Grup N'de; operasyon sonunda T2'nin yeniden ortaya çıkması ile spontan nöromusküler blokta geri dönüş meydana geldiği zaman 0.05 mg/kg neostigmin ve 0,01 mg/kg atropin ile Grup S'de ise; 4 mg/kg sugammadeks ile sağlandı. Hastalardan, serum aldosteron, kortizol, progesteron ve serbest testosteron düzeylerini tespit etmek için antagonizmadan önce, kas gevşetici antagonisti uygulandıktan 15 dk sonra ve postoperatif 4. saatte olmak üzere 3 kez kan örneği alındı. Hastaların demografik özellikleri, toplam cerrahi süreleri, total rokuronyum gereksinimleri ve peroperatif hemodinamik özellikleri açısından gruplar arasında fark gözlenmedi. Serum progesteron düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmazken neostigmin uygulananlarda 15. dakikadaki serum kortizol düzeyinin bazal değere göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. Serum aldosteron ve testosteron düzeylerinin antagonizma yapıldıktan 15 dakika sonra sugammadeks uygulananlarda neostigmin uygulananlardan anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. Bu çalışma ile sugammadeks kullanımının steroid yapılı hormonlardan progesteron ve kortizol üzerinde olumsuz etkiye sahip olmadığı desteklenirken aldosteron ve testosteron düzeyinde geçici artışa neden olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Sugammadex on Steroidal Hormone Levels In this study, the effect of sugammadex, a recently introduced alternative to traditional decurarization by cholinesterase inhibitors, on adrenal cortical hormones has been examined. After local ethics committee approval and written informed patient consent were obtained, a total of 50 male patients between 18 and 45 years of age with an ASA (American Anesthesiology Association) class of I or II undergoing elective lower extremity surgery with an expected surgery time of 1 to 3 hours were included in this study. Prior to surgery, patients were categorized into two groups (neostigmin group, Group N; and sugammadex group, Group S). In addition to standard monitorization, train-of-four (TOF) was also used to monitorize the level of neuromuscular blockade. Standard induction (propofol, rocuronium, remifentanyl) and maintenance (sevoflurane, O2) of anesthesia were performed. At the termination of surgery, neuromuscular blockade was antagonised using 0.05 mg/kg of neostigmine and 0.01 mg/kg of atropine in Group N and using 4 mg/kg sugammadex in Group S when spontaneous recovery of neuromuscular blockade occurred with the reappearance of T2. A total of three blood samples, just before and 15 minutes and 4 hours after antagonism, were obtained in each patient to determine serum aldosterone, cortisol, progesterone, and free testosterone levels. No significant differences were found in demographic characteristics, total surgery time, total rucuronium need, and perioperative hemodynamic parameters between the groups. While there were no differences in serum progesterone levels, patients in neostigmin group had significantly higher cortisol levels at 15 minutes as compared to baseline. Also, patients in sugammadex group had significantly higher serum aldosterone and testosterone levels 15 minutes after antagonism as compared to those in the neostigmine group. Our findings suggest that sugammadex is not associated with adverse effects on steroid hormones progesterone and cortisol, while it may lead to a temporary increase in aldosterone and testosterone.