Resveratrol ve quercetin'in deneysel şiddetli akut pankreatitteki koruyucu etkilerinin araştırılması
The preventive role of resveratrol and quercetin in severe acute pancreatitis
  1. Tez No: 366030
  2. Yazar: MEHMET ASOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALNIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddetli akut pankreatit, cerulein, resveratrol, quercetin, Severe acute pancreatitis, cerulein, resveratrol, quercetin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Akut pankreatit, hastalık ciddiyetiyle orantılı olarak tedaviye rağmen ciddi komplikasyonlar ve yüksek mortalite oranına sahiptir. İnflamatuvar bir hastalık olduğundan yapılmış çalışmalarda tedavide antiinflamatuvar özelliği olduğu bilinen bazı doğal bileşenler üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada antiinlamatuvar, antioksidan etkileri olan bitkisel kaynaklı bileşenler olan resveratrol ve quercetin 'in şiddetli akut pankreatitteki koruyucu etkilerinin araştırıldı. Çalışmada 7'şerli gruplarda toplam 42 adet dişi Wistar rat kullanıldı. Grup 1'e (n=7) (K) bazal diyet uygulandı. Grup 2'ye (n=7) (DMSO) intraperitoneal DMSO (dimetil sülfoksit) uygulandı. 3. gruba (n=7) (C) 20 mcg/kg cerulein 1 saat aralıklarla 4 kez subkutan (s.c) olarak uygulandı. Grup 4 (n=7) (C+RES); cerulein ile akut pankreatit oluşturulan grupta 30 mg/kg resveratrol+DMSO ceruleinin ilk dozundan önce intraperitoneal olarak uygulandı. Grup 5 (n=7)(C+QUE); cerulein ile akut pankreatit oluşturulan grupta 50 mg/kg quercetin cerulein ilk dozundan önce orogastrik sonda ile uygulandı. Grup 6 (n=7) (C+RES+QUE); cerulein ile akut pankreatit oluşturulan grupta cerulein ilk dozundan önce 30 mg/kg resveratrol+DMSO intraperitoneal, 50 mg/kg quercetin orogastrik sonda ile uygulandı. Çalışma protokolü tamamlandıktan sonra ratlar anastezi altında dekapite edildi. Biyokimyasal incelemeler için serum ve histopatolojik inceleme için pankreas doku örnekleri alındı. Serum örneklerinden amilaz, lipaz, AST, ALT çalışıldı. Pankreas dokusu fikse edildikten sonra hemotoksilen ve eozin ile boyanarak ödem, yağ nekrozu ve lökosit infiltrasyonu açısından değerlendirildi ve histopatolojik skorlama kriterlerine göre sınıflandırıldı. Pankreas dokusu homojenize edilerek HPLC yöntemiyle MDA, real time PCR yöntemiyle TNF alfa, COX-2, NFκB, IκB düzeyleri çalışıldı. Çalışma sonunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında serum amilaz düzeyleri grup 3 (C) ve grup 4'te (C+RES) anlamlı yüksek saptanırken; grup 5 (C+QUE) ve grup 6' da (C+RES+QUE) anlamlı fark izlenmedi. Serum lipaz düzeyi açısından değerlendirildiğinde kontrol grubu ile (C) grubu arasında anlamlı fark saptanırken, kontrol grubu ile 4. 5. ve 6. gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Serum amilaz, lipaz ve histopatolojik skorlama açısından bakıldığında grup 5 (C+QUE) ve grup 6 (C+RES+QUE) nın serum amilaz, lipaz düzeylerinde cerulein (C) grubuna göre anlamlı azalma ve histopatolojik skorlarda iyileşme sağladığı saptanmıştır. Resveratrol, quercetin ve her ikisi birlikte pankreas dokusunda MDA, TNF alfa, COX-2, NFκB düzeylerinde azalma sağladılar, IκB düzeyinde ise sadece kombine uygulamaları sonucu azalma olmasını önlediler. Sonuçta quercetin ve resveratrol quercetin kombinasyonunun biyokimyasal parametrelerde, oksidatif stres elemanları ve proinflamatuar sitokinlerde ve histolojik skorlarda akut pankreatit grubuna oranla en belirgin koruyucu etkiyi göstermiştir. Hem resveratrol hem quercetin hemde kombine olarak uygulanmaları hastalık şiddetini azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PREVENTIVE ROLE OF RESVERATROL AND QUERCETIN IN SEVERE ACUTE PANCREATITIS Acute pancreatitis, occurs due to abrupt pancreatic inflammation. In proportion to the severity of disease despite therapy severe complications and mortality rates are high. In 15-20% of patients with acute pancreatitis can be terminated with life-threatening illness, long hospitalization, surgical intervention or death. In patients with severe pancreatitis, shock, acute renal failure, acute respiratory failure, multiorgan failure, and even death can be seen. Because of ıt ıs an inflammatuar disease, studies focused on natural ingredients with antiinflammatory property. Resveratrol and quercetin has anti-inflammatory and antioxidant effects, in this study we investigated their protective effects on severe acute pancreatitis. İn this study in seven groups total of 42 female Wistar rats were used. Group1 (n=7) (K) basal diet applied. Intraperitoneal DMSO (dimetil sülfoksit) applied to group 2 (n=7) (DMSO). In the group 3 (n=7) (C) 20 mcg/kg cerulein administered subcutaneously (sc) 4 times at intervals of 1 hour. In the group 4 (n=7) (C+R) 20 mcg/kg cerulein administered subcutaneously (sc) 4 times at intervals of 1 hour, 30 mg/kg resveratrol+DMSO administered intraperitoeal before first cerulein dose. Grup 5 (n=7) (C+Q) 20 mcg/kg cerulein administered subcutaneously (sc) 4 times at intervals of 1 hour, 50 mg/kg quercetin administered by orogastric gavege before first cerulein dose. In the group 6 (n=7) (C+R+Q) 20 mcg/kg cerulein administered subcutaneously (sc) 4 times at intervals of 1 hour, 30 mg/kg resveratrol+DMSO intraperitoneal, 50 mg/kg quercetin by orogastric gavage administered before fist cerulein dose. After completing the study protocol rats were decapitated under anesthesia. Pancreatic tissue samples were taken for biochemical and histopathological examination. Amylase, lipase, AST and ALT were studied from serum samples. Pancreatic tissue was stained with hematoxylin and eosin after fixation. It assessed in therms of edema, acinar necrosis, fat necrosis, leukocyte infiltration and classified according to histopatological scoring critteria. Pancreatic tissue was homogenized. MDA studied by HPLC method, TNF alfa, COX-2, NFκB and IκB level studied by real time PCR method. End of the study compared to control group, serum amylase levels were significantly higher in groups C, C+RES and there was no significant difference between control grup and C+QUE, C+RES+QUE groups. In terms of the level of serum lipase significant difference revealed between control and cerulein group. There was no significant difference between control and group 4, 5, and 6. Serum amylase, lipase levels and histopatological scores concerned group 5 (C+QUE) and group 6 (C+QUE+RES) have improved serum amylase, lipase levels and histopatological scores significantly. Histopathological scores improved by both quercetin and resveratrol. The combined use of resveratrol and quercetin wasn't more effective than the only use of quercetin. Resveratrol, quercetin and the combined administration reduced the level of MDA, TNF alfa, COX-2, NFκB and the combined administration prevented the decrease in the level of IκB. Both resveratrol, quercetin and their combined use reduced the severity of disease.